Megszorítás

2022.08.11. 09:52

Elszálló energiaárak: híres karácsonyi látványosságán spórol Bécs

A karácsonyi vásárairól és újévi koncertjéről ismert Bécs városában az elszálló energiaárak miatt csökkentik a közvilágítást.

Karácsonyi díszkivilágítás díszíti a bécsi Graben bevásárlóutcát 2017. november 25-én.

Fotó: MTI/EPA/Lisi Niesner

Idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás az osztrák fővárost körülvevő körúton, a Ringen

– közölte Roberta Kraft városi szóvivő az AFP-vel.

A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, nem pedig szürkületkor, „azaz átlagosan minden nap körülbelül egy órával később” – tette hozzá a szóvivő.

A városvezetés nem számolta ki, hogy a megszorítással pontosan mennyi megtakarítás várható, döntését Oroszország ukrajnai inváziója és a nyugati szankciókra adott orosz reakciók miatt megugró energiaárakkal indokolta. Az Osztrák Energiaügynökség múlt pénteken azt közölte, hogy a szeptemberi villamosenergia-árindex több mint 256 százalékkal emelkedik éves szinten.

A kilencmillió lakosú Ausztria nagymértékben függ a turizmustól, a gazdaság egyik motorjának az év végi ünnepségek számítanak.

A koronavírus-járvány előtt, 2019-ben több mint négymillióan keresték fel Bécs híres karácsonyi vásárait. 2021-ben mintegy 30 bécsi bevásárlóutca volt kivilágítva napi hét órában, november 12-től január elejéig.

Borítókép: Karácsonyi díszkivilágítás díszíti a bécsi Graben bevásárlóutcát 2017. november 25-én. Fotó: MTI/EPA/Lisi Niesner

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!