Művészlelkek lázadása

2022.07.09. 07:00

Híres festményhez ragasztotta magát két klímaaktivista – videó

A tiltakozók a londoni Nemzeti Galériában John Constable egy alkotásának keretéhez ragasztották kezüket, miután az eredeti festményre erősítették az apokaliptikus jövőt ábrázoló saját nyomtatott képverziójukat.

A BBC News beszámolója szerint a Just Stop Oil (JSO) feliratú pólót viselő két aktivista átlépett a The Hay Wain (A szénásszekér) című festmény előtti kötélkordonon, a képre rögzítették saját változatukat, és a kezüket is a kerethez ragasztották, majd a kép mellé térdelve fennhangon fejezték ki tiltakozásukat.
A Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint a kiérkező rendőrök kiürítették a termet, és a kivezetett tüntetőket őrizetbe vették.


A festményt a galéria restaurátorai megvizsgálták, és megállapították, hogy a keret kisebb mértékben megsérült, emellett a festményt fedő lakkréteg is kisebb kárt szenvedett, de a szakemberek szerint mindkét sérülés helyreállítható.
Mint kiderült, a két brightoni tiltakozó a 22 éves, zenét tanuló Eben Lazarus és a 23 éves, pszichológiát hallgató Hannah Hunt volt.

A Nemzeti Galéria legnépszerűbb festményei közé tartozó, 1821-ből származó Constable-kép a suffolki mezőkön áthaladó szekeret ábrázol. Az aktivisták egy olyan apokaliptikus jövőt mutató színes nyomtatvány-változatot rögzítettek rá, amely elmondásuk szerint 

az éghajlati összeomlást ábrázolja, és azt, hogy ez mit fog tenni ezzel a tájjal.

A magát művészetszeretőként leíró Lazarus azzal érvelt, hogy miközben a művészet fontos, és meg kell őrizni a jövendő generációk számára, ugyan mi haszna, ha nem lesz mit enni. 

Ha nincs víz, mi haszna a művészetnek? Ha milliárdok szenvednek, mi haszna a művészetnek? Felragasztottuk A szénásszekér újragondolt változatát, amely a katasztrófába vezető utunkat mutatja be

– fejtette ki az aktivista.

Borítóképünkön a tiltakozó aktivisták,  fotó: Carlos Jasso/ AFP
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!