Egészséges életmód

2022.06.12. 11:40

Országos kampány indul a "női szívekért"

Ötalkalmas szűrési kampányt indít a SZÍVSN Országos Betegegyesület, ahol ezer nőt hívnak meg vérnyomás, testsúly, ritmuszavarok és szívelégtelenség jeleinek szűrésére.

Az európai FH Europe kezdeményezéshez csatlakozva ötalkalmas szűrési kampányt indít a SZÍVSN Országos Betegegyesület, ahol ezer nőt – akik genetikailag magas koleszterinszinttel élnek – hívnak meg rizikófaktorok, vérnyomás, testsúly, ritmuszavarok és szívelégtelenség jeleinek szűrésére. A szívbetegséggel élő páciensek érdekvédelmével foglalkozó szervezet tájékoztatása szerint az országos kezdeményezés azért is kiemelten fontos, mivel 

a nőknek sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint bármilyen más rendellenességben.

Kiderült az is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek több nő halálát okozzák, mint férfiakét, és még a 65 évnél fiatalabbak közül is több mint kétszer annyi nő hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint mellrákban. A szakemberek szerint Magyarországon ma a nők 57 százaléka veszíti életét szívbetegségek miatt, 43 százalékuknál pedig semmilyen tünet sem utal arra, hogy nagy a baj - írja a Magyar Nemzet.

A nők szívbetegsége ugyanis gyakran a szív kisebb ereiben jelenik meg, nem pedig a fő koszorúerekben. Ez azt jelenti, hogy tüneteik nem feltétlenül illeszkednek a szívbetegség klasszikus tankönyvi képéhez, így ők nyomasztó fájdalom helyett nagyobb valószínűséggel tapasztalnak mellkasi kényelmetlenséget, légszomjat, fáradtságot, emésztési zavarokat vagy hányingert, hát- vagy nyakfájdalmat.

Éppen ezért minden korosztályban sürgősen fel kell hívni a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeire, amelyre a SZÍVSN Országos Betegegyesület kampánya is lehetőséget teremt. A tájékoztatás szerint az első állomás június 26-án lesz, amelyre a www.szivsn.hu oldalon lehet jelentkezni. Innentől pedig minden hónap vasárnapján reggel 8 és délután 2 óra között végzik majd a szűrővizsgálatokat, amelyre a jelentkezéseket mindig előre meghirdetik. 

Borítókép: Vérnyomásmérés egy szűrőbuszban az I. kerületi Batthyány téren (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!