Meséink aranyszőrű paripája

2022.05.24. 13:00

Szobrot kap Türkmenisztánban a volt elnök kedvenc lova

Szoborként örökítik meg Türkmenisztánban az ország korábbi elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow kedvenc lovát – jelentette hétfőn a helyi, állami kiadású lap, a Nyeutralnyij Turkmenisztan.

Az országot 15 éven át irányító Berdimuhamedow nemzeti jelképpé nyilvánította Türkmenisztánban az akhal teke lófajtát, amely az állami propagandában is kiemelt szerepet játszik.

2015 óta Berdimuhamedow kedvenc lova, Akkan, már szerepel egy szobor részeként, de azon maga az elnök üli meg, s integető kezéből békegalamb száll, mindez aranyszínben pompázik és sziklaormot formázó fehér márványtalapzaton emelkedik Asgabat fölé.

Capital city of Turkmenistan: Ashgabat ASHGABAT, TURKMENISTAN - NOVEMBER 24: A view of the Monument to President of Turkmenistan Gurbanguly Berdimuhamedov, cast in bronze and covered in 24-carat gold leaf in Ashgabat, Turkmenistanon November 24, 2021. Ashgabat is the capital and the largest city of Turkmenistan. It is situated between the Karakum Desert and the Kopet Dag mountain range in Central Asia. It is also near the Iran-Turkmenistan border. Aytac Unal / Anadolu Agency (Photo by Aytac Unal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Gurbanguly Berdimuhamedov lovasszobra
Forrás: Aytac Unal / Anadolu Agency via AFP

Serdar Berdimuhamedow új elnök, Gurbanguly fia, rendeletet írt alá arról, hogy a ló saját szobrot kapjon az Iránnal és Afganisztánnal határos Ahal tartományban. Az állami lap azt írja, hogy a szobor emeli az akhal teke ló, Türkmenisztán nemzeti büszkesége dicsőségét.

Akkan emellett Guinness-rekorder is, mert 2018-ban 4,19 másodperc alatt tett meg 10 métert a hátsó lábain ágaskodva.

A 64 éves Gurbanguly Berdimuhamedow februárban jelentette be, hogy kora miatt nehéz döntésre szánta el magát, és átadja az ország vezetését fiatal vezetőknek. Ezt követően fia, Serdar márciusban a voksok mintegy 73 százalékával megnyerte az elnökválasztást. Serdar Berdimuhamedow egyben az Akhal teke Nemzeti Lovas Szövetség elnöke is.

Gurbanguly Berdimuhamedow 2020-ban a kedvenc kutyafajtájának, a közép-ázsiai juhászkutyának is hatméteres aranyszobrot állíttatott a türkmén fővárosban.

Borítókép: Gurbanguly Berdimuhamedow lóháton Türkmenisztán függetlenségnapi ünnepségén 2016. október 27-én / Anadolu Agency via AFP / Baris Oral

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!