Szép munka

2022.05.12. 06:30

Repülési tapasztalat nélkül hozta le egy utas a repülőt a pilóta rosszulléte miatt

A kisrepülőgép pilótája elájult, ezért az egyik utas a repülésirányítóktól kért segítséget a landoláshoz.

Repülési tapasztalattal nem rendelkező utas landolt biztonságosan egy kisrepülőgéppel Floridában, miután a pilóta rosszul lett.

Az amerikai szövetségi repülési hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) vizsgálja az esetet, amely kedden történt. Úgy vélik, a pilótánál egészségügyi vészhelyzet lépett fel.

Az egymotoros Cessna 208-as fedélzetén két utas volt, amikor a pilóta „valószínűleg rosszul lett” – idézte a The Guardian online kiadása az FAA közleményét.

Az egyik utas simán lekormányozta a kisgépet Palm Beach nemzetközi repülőterére. A LiveATC.net hangfelvétele szerint az utas azt mondta a légi irányításnak: „Komoly a helyzet. A pilótám rosszul lett, és fogalmam sincs, hogy kell repülőt vezetni.”

Megkérdezték, mi a helyzet a pilótával, amire az utas azt válaszolta: „Zavaros. Elájult.”

A légi irányító kérte a gép pozícióját az utastól, aki azt válaszolta: „Fogalmam sincs. Floridai partot látok magam előtt és ötletem sincs.”

„Próbálja meg követni a part vonalát észak vagy dél felé. Igyekszünk meghatározni a helyét” – mondta a légi irányító.

Percekkel később az utas megkérdezte: „Fiúk, sikerült meghatározni a helyünket? Még a navigációs képernyőt se tudom bekapcsolni. Azon van minden információ. Ehhez van ötletetek?”

A légi irányító meghatározta a repülő helyét, Boca Raton közelében volt. Ezután elkezdte lefelé kalauzolni.

„Próbálja meg vízszintesen tartani a szárnyakat, és nézze meg, el tudja-e kezdeni a leereszkedést. Nyomja előre az irányítókarokat, és kezdjen nagyon lassan süllyedni” – hallatszik a felvételen.

Egy videón, amelyet a CCN-nek sikerült megszereznie, látható, ahogy a kisgép lassan és simán landol.

Egy másik hangfelvételen egy másik légi irányítót hallani, ahogy a többi pilótához szól: „Épp tanúi voltatok, ahogy két utas letett egy gépet.”

Az American Airlines egyik pilótája megkérdezte: „Azt mondtad, utasok vitték le a gépet? Ó, istenem. Szép munka.”

Borítókép: illusztráció
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!