Tölgyek titka

2022.05.01. 10:00

Ősi tölgyfák évgyűrűi árulkodnak az elmúlt 4500 év klímájáról

Az ősi tölgyfák kémiájának elemzésével a kutatók hamarosan rekonstruálhatják az elmúlt 4500 év északnyugat-európai éghajlatát.


A kutatók hamarosan rekonstruálhatják az elmúlt 4500 év északnyugat-európai éghajlatát, amivel pontosabban meg tudják majd határozni a faépületek és a tárgyak korát az ősi tölgyfák kémiájának elemzésével egy új, a Swansea Egyetem által vezetett projekten keresztül –írja az Origo.

Stack,Of,Wood,With,Annual,Rings,,Cross,Section,Of,Tree
Az évgyűrűkből rengeteg információt ki tudnak olvasni. Fotó: Shutterstock
 

 

Az évgyűrűk elemzése – az úgynevezett dendrokronológia – a múlt megértésének bevált tudományos módszere. A fagyűrűket élő vagy holt fákban, vagy fából készült tárgyakban, a ház gerendáitól a hajó deszkájáig lehet vizsgálni. 

Ez az egyetlen olyan kormeghatározási módszer, amely hosszú távon képes abszolút dátumozást biztosítani, körülbelül egy év pontossággal.
A gyűrűk szélessége azt jelzi, hogy egy adott évben mennyit nőttek a fák. Ez nem csak a múlt klímáját árulja el, hanem lehetővé teszi például az ókori faszerkezetek, fából készült tárgyak rendkívül pontos datálását is. 

A megközelítés azonban nem mindig működik jól az olyan régiókban, mint az Egyesült Királyság és Északnyugat-Európa, ahol az éghajlat enyhe és ritkán korlátozza a fák növekedését. 

Oak,Tree,Photo
A kutatók a tölgyfák évgyűrűit vizsgálják. Fotó: Shutterstock

Ez kihívást jelent az olyan elemzések során, amelyekkel a fagyűrű szélességi méréseit használják fel a szakemberek a múlt éghajlatának tanulmányozására. Úgy tűnik, hogy ez az a pont, ahol az új projekt, amelynek neve QUERCUS (a tölgy latin neve), változást hozhat.


A Quercus csapata ősi, az elmúlt 4500 évből származó történelmi és élő tölgymintákat fog vizsgálni.  

Ez a fafajta különösen hasznos, mivel a vizsgált régióban széles körben elterjedt, sokáig él és gyakran szerepel a régészeti feljegyzésekben.

Lehetővé teszik a nyári éghajlat időbeli rekonstrukcióját

A legfontosabb újítás az, hogy a kutatók a fa kémiáját fogják elemezni, nem csupán a gyűrűk szélességét. Az alapvető elemek – a szén, az oxigén és a hidrogén – stabil izotópjait vizsgálják meg. A fákban lévő szénizotópok a szén biokémiai változásait jelzik egy adott évben, ami az Egyesült Királyságban a nyári napsütés mennyiségéhez kapcsolódik.


Az oxigén - és hidrogénizotópok információt rögzítenek a fa által felhasznált vízről. Ez jelzi a nyári csapadéknak a mennyiségét és a légköri nagy körforgás változásait.  

A fa úgynevezett kémiai aláírásából származó bizonyítékok lehetővé teszik a tudósok számára a múlt datálását és a nyári éghajlat időbeli rekonstrukcióját.

A fák évgyűrűiben lévő stabil izotópok erős éghajlati jeleket hordoznak, és felhasználhatók a múlt éghajlatának rekonstruálására, még akkor is, amikor a fák nem nőttek környezeti terhelés miatt
– mondta Neil Loader, a Swansea Egyetem földrajz professzora a HeritageDaily online tudományos portálnak, aki az új projektet vezeti. 

Hozzátette:Célunk az, hogy jobban megértsük a múlt klímáját, és ehhez jobb időrendre van szükségünk, hogy mikor történtek a dolgok.

Az általa irányított csapatban az Oxfordi Egyetem Régészeti Karának tudósai vesznek részt, akik szoros partnerségben dolgoznak majd egy interdiszciplináris szakértői gárdával, amely magában foglalja a bennszülött csoportok képviselőit Európa-szerte.

Ezzel az új technikával a QUERCUS projekt kidolgozza az első évente feloldott fagyűrű izotóp kronológiákat az Egyesült Királyságban és Északnyugat-Európában, amely a bronzkorig, 4500 évre nyúlik vissza. 

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!