Vízi szupersztráda

2022.04.05. 08:14

Földalatti víztározót fedeztek fel ausztrál kutatók (képek)

Ausztrália keleti partvidéke alatt húzódó, földalatti víztározó medencét fedeztek fel a Sydney-i Egyetem kutatói.

A Nature's Scientific Reports folyóiratban publikált kutatás a víz áramlását szimulálta három, egymással összefüggő, földalatti medencében, amelyek több mint 800 km hosszan húzódnak az Ausztrália északi részén fekvő Brisbane és a délen fekvő Canberra között.         

A tanulmány vezető szerzője, Ben Mather, a Sydney-i Egyetem földtudományi tanszékének kutatója elmondta, hogy a hatalmas medencék a közelmúltban Ausztráliában lezajlott áradások vizének akár 20 százalékát is felfoghatták. Mather magyarázata szerint ez a felszín alatti, vízi szupersztráda lényegében olyan kőzetrétegekből áll, amelyek a perm korszaktól a triászig terjedő időszak 50-300 millió éves üledékeiből épülnek fel, és rajtuk hatalmas mennyiségű víz áramlik nagy távolságokra.

A hatalmas kiterjedésű föld alatti víztározó feltételezett méretét bemutató ábra. 
Forrás: GEOSCIENCE AUSTRALIA

A nagy medencék nem csak víztárolóként szolgálnak, amelyek nagy esőzések idején felfogják a vizet, hanem aszályos időben segíthetnek a víz nagy távolságra való eljuttatásában. A felszíni és a felszín alatti vízforrások össze vannak kötve. A talajvíz kiegyenlítőként működik árvíz és aszály idején, a helyzetnek megfelelően felszívja a vizet, vagy a vízellátást biztosítja.

Elmerült fészer a megáradt Clarence folyó partján Graftonban, mintegy 130 km-re az új-dél-walesi Lismore várostól, 2022. március 1-én.
Forrás: SAEED KHAN / AFP


A sydney-i medence a kutatás szerint akár három méter vizet is képes szállítani naponta, ami globális rekordnak számít. Mather azonban hozzátette: az elmúlt két évtizedben a talajvíz szintje 17 méterrel csökkent a mezőgazdasági régiókban, s ez arra figyelmeztet, hogy ennek a rejtett vízkészletnek a fenntartható kiaknázásáról többet kell megtudni.

Ausztráliában egyre gyakoribbak a nem egyszer bozóttüzekkel is együttjáró súlyos aszályok. 
Forrás: Dean Lewins / MTI/AAP/Dean Lewins


 Amint a talajvíz szintje csökken, és megszűnik a természetes utánpótlás, a víz párolgása sót hagy maga után, amely káros a vidéki és városi felhasználóknak egyaránt – magyarázta.


Mather és kutatócsoportjának munkáját az ausztrál Új-Dél-Wales állam (NSW) kormánya támogatja. A felállított modell alapján a kutatók most gyakorlati segítséget akarnak nyújtani a gazdálkodóknak és más vízfelhasználóknak abban, hogy a földalatti víztározók közül melyikre számíthatnak a helyi régióban.

Borítókép: egy lány próbál közlekedni Sydney egyik elöntött utcáján 2022. március 3-án (Muhammad FAROOQ/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!