Nagy az öröm

2022.04.09. 18:40

2 rendkívül ritka dél-amerikai papagájfióka kelt ki a vadasparkban

A kéktorkú ara az egyik legveszélyeztetettebb madárfaj a Földön, vadon legfeljebb 300 kifejlett egyede él.

Kéktorkú arák (Ara glaucogularis) keltek ki a Szegedi Vadasparkban. A rendkívül ritka dél-amerikai papagájfaj két fiókáját hamarosan a látogatók is megfigyelhetik – számolt be Veprik Róbert igazgató.

A Szegedi Vadasparkba 2014-ben érkezett egy pár az egyik leginkább veszélyeztetett madárfajból egy izraeli állatkertből. A közelmúltban kikelt két fióka, ám sajnos a szülők még nem nevelték első fészekaljukat, így közbe kellett avatkozni, egy gondozó vette pártfogásába a madarakat, amelyek szépen cseperednek.

A kéktorkú ara az egyik legveszélyeztetettebb madárfaj a Földön, vadon legfeljebb 300 kifejlett egyede él a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint. Európa állatkertjei fajmentő tenyészprogram keretében próbálják megőrizni a kihalással fenyegetett papagájt, amelyhez a hazai intézmények közül elsőként csatlakozott a Szegedi Vadaspark. A program sikerét mutatja, hogy immár csaknem 160 kéktorkú arát nevelnek a kontinens állatkertjeiben.

Bolívia északi részén él a viszonylag kis méretű, 85 centiméteres testhosszú, egyméteres szárnyfesztávú, egy kilogramm körüli tömegű kéktorkú ara. Erdőkben, fás szavannákon, ültetvényeken fordul elő, többnyire víz közelében. Nappal aktív, leginkább pálmák termésével, magokkal, bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkozik, időnként kiegészítve az étrendjét rovarokkal és lárvákkal.

A kéktorkú arák monogám párokban élnek, évente egyszer költenek 1-3 tojást. Az őszi hónapokban pálmafák üregeiben kotlanak, a fiókák 4 hét alatt kelnek ki. A múlt században még leginkább az illegális vadbefogás és állatcsempészet veszélyeztette. Jelenleg az élőhelyének pusztulása, többek között az élelemre és költésre alkalmas fák kivágása jelenti a fő problémát, mivel az egyre csökkenő területen felerősödik a hasonló fészkelési helyre igényt tartó fajok versenye.

Borítókép: Facebook / @szegedivadaspark

Címkék#papagáj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!