Ambiciózus program

2022.02.09. 15:01

Három nagyvárosnyi területet ültetnek be mangrovefákkal

Mozambikban 2500 kilométeren állítanák helyre a viharok és a tűzifagyűjtők által megtizedelt erdőket a tengerpart mentén.

Afrika legambiciózusabb mangrove-újraerdősítési programját valósítja Mozambik, amelyneknek tengerpartját megviselték a közelmúlt heves trópusi viharai.

A délkelet-afrikai ország tenger- és vízügyi minisztériuma bejelentette, hogy 30 év alatt 100 millió mangrovefát ültetnek a 2500 kilométeres tengerpart mentén, hogy helyreállítsák a viharok és a tűzifagyűjtők által megtizedelt mangroveerdőket.

Az újraerdősítést főleg az ország középső részén fekvő Sofala és Zambezia tartomány partvidéke mentén végzik, ahol 185 ezer hektár mangroveligetet állítanak helyre.

A projekt során akkora területet telepítenek be mangrovéval, mint London, Párizs és Manhattan területe együttvéve. Ilyen nagyszabású projektre még nem volt példa - jelentette ki Vahid Fotuhi, akinek az Egyesült Arab Emírségek-beli cége, a Blue Forest támogatja a faültetést.

Az erdősítés célja évi 200 ezer tonna szén-dioxid semlegesítése. Ez annyi, mintha 50 ezer fosszilis üzemanyagú gépkocsit vonnának ki a forgalomból - közölték.

A program során műholdas képalkotás segítségével kutatják fel a leginkább megritkult mangroveerdőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!