Undorító

2022.02.17. 11:16

Élő rágcsáló és mindenhol kosz – felfüggesztette egy édesipari üzem működését a Nébih

A higiéniai problémákon túl a Nébih szakemberei megállapították, hogy a vállalkozás az előállított élelmiszerekkel összefüggő gyártási és nyomon követési dokumentációt sem vezeti.

Felfüggesztette egy fővárosi édesipari üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a hivatal szakemberei súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel az üzem helyszíni ellenőrzésénél; az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

A higiéniai problémákon túl az ellenőrök megállapították, hogy a vállalkozás az előállított élelmiszerekkel összefüggő gyártási és nyomon követési dokumentációt nem vezeti.

 

A hatóság 7 tétel, összesen 519 kilogramm nem nyomon követhető élelmiszert vont ki azonnali hatállyal a forgalomból, illetve forgalomba hozatalát megtiltotta és hatósági zár alá vette az érintett termékeket. A vállalkozás által előállított élelmiszereket pedig a hivatal visszahívta a forgalomból.

A közlemény szerint a szakemberek megállapították, hogy a Budapest I. kerületében található, a Házi Mézes Kft.-hez tartozó egység rendezetlen, zsúfolt volt, a padozatot, a falakat, az eszközöket, a berendezéseket és a polcokat nem takarították. A mennyezetről nagy mennyiségű pókháló lógott és mindenhol pergett a festék. Az ellenőrzésnél a termelőüzemben élő rágcsálót is találtak a szakemberek.

 

A koszos melegítőzsámoly körül a megdermedt cukorszirup több centiméter magasan felhalmozódott, amibe mindenféle szennyeződés beletapadt. A nyújtóasztalok is erősen szennyezettek voltak, a lábazatra rászáradt, szinte rákövesedett a kosz.

 

Az egységben, valamint az alapanyagraktárban élelmiszert tároltak a padozaton, a szennyeződés veszélyének kitéve. Az öltözőben a szekrényben fedetlenül tojást, illetve feltört tojást tároltak. Az élelmiszer tárolására szolgáló rekeszek szintén piszkosak voltak. A termelőtérben található kézmosót nem lehetett rendeltetésszerűen használni.

 

Az egység az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd a tevékenységét – olvasható a Nébih közleményében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!