Legenda távozott

2022.01.26. 11:50

Elpusztult 61 évesen a világ legidősebb hím gorillája, Ozzie

Ozzie volt az 1988-ban Atlantába került első gorillanemzedék utolsó, még élő tagja.

61 évesen elpusztult a világ legidősebb hím gorillája, a nyugati síkvidéki gorilla, Ozzie az Egyesült Államokban, az atlantai állatkertben. Élettelen tetemére kedden bukkantak gondozói. Halálának oka egyelőre ismeretlen, de az állat néhány napja már étvágytalan és gyenge volt, arca felpuffadt.

Összetört a szívünk, mert egy legenda távozott

– hangsúlyozta a Georgia államban működő állatkert Twitter-üzenetében.

Ozzie volt az 1988-ban Atlantába került első gorillanemzedék utolsó, még élő tagja.

Ozzie a világ 3. legidősebb gorillája volt. A legöregebb gorilla, egy Fatou nevű nőstény tavaly áprilisban lett 64 éves a berlini állatkertben.

Ezek a főemlősök vadon többnyire 40 évig élnek, állatkertben olykor 50 évig. Az atlantai állatkertben néhány hete egy 59 éves hím gorillát kényszerültek elaltatni.

Az atlantai állatkertben tavaly több gorillának, köztük Ozzie-nak is pozitív lett a koronavírustesztje. A most elhunyt hím az akkori közlés szerint csak enyhe tüneteket mutatott.

Ozzie 2009-ben történelmet írt azzal, hogy a világ első gorillájaként vérnyomásmérésen vett részt.

A nyugati síkvidéki gorillát kihalás fenyegeti az orvvadászat és életterének szűkülése miatt. Az atlantai állatkert adatai szerint 25 év alatt 60 százalékkal csökkent az állatok száma, sőt nyugat-afrikai elterjedési területének egyes részein 90 százalékkal.

Ozzie leszármazottai megtalálhatók szerte az Egyesült Államok és Kanada állatkertjeiben.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!