Megváltozott igények

2022.01.29. 11:11

Átadták a kápolnapusztai bivalyrezervátum kilátóját

A megújult kilátó azt a célt szolgálja, hogy a látogatók betekintést nyerhessenek Magyarország legnagyobb számú bivalycsordájának hétköznapjaiba.

A nemzeti parkok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben, egyre inkább olyan programkínálatot nyújtva, amire a társadalmi igény is egyre nagyobb - hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum kilátójának átadóján a tárca szombati közleménye szerint.

Rácz András a pénteki eseményen kifejtette: a társadalmi igények változnak, az emberek aktív kikapcsolódásra, természetjárásra, túrázásra, a barlangok világának vagy éppen, mint itt a Bivalyrezervátumban is, az őshonos magyar haszonállatok megtekintésére keresik a lehetőségeket. Ennek a társadalmi igénynek megfelelően szabjuk át a bemutatási infrastruktúra hálózatot, az ökoturisztikai kínálatunkat - tette hozzá.

Az államtitkár a közlemény szerint elmondta, a fejlesztésekkel a magyarországi nemzeti parki igazgatóságok munkatársainak száma a 2010-es létszámhoz képest megduplázódott, költségvetésük négyszeresére nőtt. "Fontos feladatunkká vált a génmegőrzés, mely olyan állami feladat, melyet szintén a nemzeti parkok végeznek. Az őshonos haszonállat állományunk 45 százalékkal nőtt az elmúlt években a nemzeti parkoknál" - mondta.

Rácz András arról is beszélt, a rezervátumban található Magyarország legnagyobb számú bivalycsordája. A magyar genetikájú bivalyok majdnem kipusztultak hazánkban az 1990-es évek elején, de az itt található utolsó gulyát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jogelődje vásárolta meg és mentette meg a kipusztulástól. Napjainkban hazánk tíz nemzeti parkjában 2100 egyed él ebből a fajtából. Az államtitkár úgy fogalmazott, a megújult kilátó is azt a célt szolgálja, hogy a látogatók betekintést nyerhessenek ezen állatok hétköznapjaiba - áll a közleményben.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója ismertette, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a föld mélyétől a csillagos égig kínál programokat a látogatók számára, kiemelve ezek közül a Bivalyrezervátumot, a Lóczy-barlangot vagy a bakonyi Pannon Csillagdát - írta az AM.

Borítókép: Bivalyok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kápolnapusztai Bivalyrezervátumában, Balatonmagyaródon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!