Tengeralattjárók

2021.12.29. 16:35

Szokatlan világháborús összecsapás mementóját találták meg a görög szigetvilágban

A második világháborúban tengeralattjáró által elsüllyesztett tengeralattjáró roncsát találták meg görög búvárok az Égei-tengerben.

A Jantina nevű olasz tengeralattjáró a görögországi Lérosz szigetéről indult útnak, majd később a szövetségesek egy tengeralattjárója, a birt HMS Torbay torpedókkal elsüllyesztette. A búvárhajóval együtt 48 matróz veszett a tengerbe az 1941. július 5-i támadásban.

Az olasz tengeralattjáró roncsát Görögország egyik leghíresebb búvárja, Kosztasz Thoktaridesz és csapata találta meg Míkonosz szigetétől délre 103 méteres mélységben a ROV Super Achilles nevű távirányítású búváreszközzel, amely részletekbe menő felvételeket készített róla. A múlt hónapban megtalált hajót olasz hadtörténeti feljegyzések segítségével azonosították.

A tengeralattjárók közti konfrontáció ritka haditengerészeti esemény – kommentálta a felfedezés jelentőségét Thoktaridesz.

Ez már a negyedik tengeralattjáró-roncs, amelyet az ismert búvár lokalizált és azonosított a tenger mélyén.

Borítókép: Az Észak-Karolina partjainál elsüllyedt U-352 német tengeralattjáró torpedóindító csöve / Illusztrációfotó
Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!