jó hír

2021.11.21. 12:40

Világszerte csökkent a dohányosok száma

Folyamatosan csökken a dohányosok száma a világ népességének növekedése ellenére – közölte Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 15 és 24 év közöttiek körében 2000 és 2020 között 20,8 százalékról 14,2 százalékra esett vissza a dohányosok aránya. A trend valószínűleg folytatódni fog, ennek megfelelően 2025-re számuk 13 százalékra csökkenhet.

Az elmúlt évben a WHO jelentése szerint 1,3 milliárd 15 év feletti dohányos volt világszerte. Öt évvel korábban számuk 1,32 milliárd volt. Ugyanezen idő alatt a világ népessége 7,3-ról 7,8 milliárdra emelkedett.

A WHO becslései szerint 2025-re a dohányfogyasztók száma 1,27 milliárdra fog visszaesni.

A 15 év feletti lakosság körében a dohányosok aránya a becslések szerint 2020-ban 22,3 százalék volt. Világszerte a férfiak 36,7 százaléka, a nőknek 7,8 százaléka él dohánytermékekkel.

A dohányfogyasztásba tartozik a cigaretta, a szivar, a pipa szívása, a tubákolás, a dohánylevél szívása, rágása. A dohányosok 90 százaléka cigarettát szív. Egy részük rágja vagy szippantja is. Azokat az elektromos cigarettákat, amelyekben nincsen dohány, nem vették figyelembe a jelentésben.

A szervezet szerint aggodalomra ad okot, hogy az európai régióban, amelybe 53 ország tartozik, a nők 18 százaléka fogyaszt dohánytermékeket, jelentősen többen, mint más térségekben, ráadásul arányuk csak lassan csökken.

Nyugat-Európát tekintve a WHO adatai szerint 2020-ban Izlandon (11,9 százalék) és Nagy-Britanniában (14,3 százalék) volt kifejezetten alacsony a dohányosok aránya, míg Franciaországban (28,7 százalék) és Spanyolországban (24,5 százalék) magas.

A dohány megöli az azt bármilyen formában fogyasztó emberek mintegy felét. Évente hétmillió ember hal meg dohányzás következtében, miközben 1,2 millió olyan nemdohányzó is, akik a mások által fogyasztott termékek füstje miatt halnak meg.

„Hosszú út áll még előttük. A dohányipar minden trükköt bevet, hogy megvédje gigantikus profitját, amelyet gyilkos termékei eladásával ér el”„ – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!