Kék bolygó

2021.11.02. 16:45

Az egyszer használatos műanyag kiváltásáról szól Áder János új podcastje

Az államfő ősszel indított podcastműsort Kék bolygó címmel környezetről, vízről, valamint klímáról.

Gyenesdiás, 2021. október 13. Áder János köztársasági elnök a sajtónak nyilatkozik a Gyenesi Lidóstrandon a Gyenesdiáson tett látogatásáról 2021. október 13-án. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Áder János köztársasági elnök kedden közzétett podcastjában Vaszkó Gáborral, a Civita Group Zrt. társtulajdonosával és vezetőjével beszélgetett többek között az egyszer használatos műanyag eszközök kiváltásának új lehetőségéről, a kukoricából készült ehető tányérról és pohárról.

Vaszkó Gábor bemutatta céget, amelyet három évtizede szülei alapítottak egy Debrecen környéki faluban családi vállalkozásként. A vállalat kukoricatermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Európa egyik legjobb kukoricatermesztő vidékén.

A klímaváltozás hatására Európa nagy részén már nem lehet toxinmentesen kukoricát előállítani, Magyarországon viszont még igen.

A vegyszer- és GMO-mentes termékek külföldön piaci előnyt élveznek. Nyugat-Európában megfizetik a minőséget, a műtrágyától és a növényvédőszerektől mentes termékeket. Itthon azonban még meg kell ismertetni ezek előnyeit, értékét a fogyasztókkal.

A szakember elmondta, folyamatos az új fajták és agronómiai technikák keresése. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fenntarthatóan, generációkon átívelően gazdálkodjanak, és ne zsigereljék ki a termőföldet. A körkörös gazdálkodás lényege, hogy gyakorlatilag semmilyen hulladék nem marad, mindent újra és újra felhasználnak, ahogy a természet is.

A cégvezető jelezte, hogy az egyszer használatos műanyagok forgalmazását a közelmúltban betiltották. Az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére a kukorica feldolgozása közben keletkező melléktermékeket használják. A fejlesztés eredményeként a malomipari melléktermékeket homogenizálják, és abból ehető, kifejezetten ízletes poharat, tányért készítenek, amely, ha nem fogyasztják el, hetek alatt elbomlik. Áder János kiemelte, ez a termék is megismerhető lesz a november végén kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó rendezvényén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!