Sokkoló mennyiség

2021.10.09. 07:15

Több ezer tonna hulladék lebeg a tenger felszínén

Az úszó műanyagon kívül a szemét nagy része a tengerfenékre süllyed hatalmas környezeti károkat okozva.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék, többek között rengeteg bevásárlózacskó, palack, polisztirol és mikroműanyag lebeg a Földközi-tenger felszínén a Görög Tengerkutató Központnak a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent tanulmánya szerint.

Kosztasz Ciarasz és kutatócsoportja beszámolt arról is, hogy a Földközi-tenger a műanyagszennyezettség gócpontjának számít, mivel sok a sűrűn lakott partszakasz. Ehhez járulnak még hozzá olyan tényezők, mint a turizmus, a halászat, a hajózás és a tenger elhelyezkedése is. A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti ugyanis viszonylag kicsi a vízcsere.

A megállapításokat a kutatók egy új számítási modellre alapozták.

A tudósok szerint évente több mint 17 ezer tonna műanyag landol a Földközi-tengerben. Ebből 3760 tonnányi lebeg a felszínen, 2800 tonnányi lesüllyed, a maradék pedig a partra mosódik.

Világszerte összesen több mint 250 ezer tonnányi műanyag szemét lebeg az óceánok felszínén. A kutatók viszont arra hívták el a figyelmet, hogy azok a szimulációk, amelyekkel a műanyag szemét tengeri eloszlását vizsgálják, nagymértékben bizonytalanok a mérés komplexitása miatt.

Amíg például a műanyag zacskók hosszú időn át a felszínen lebegnek, más műanyagok gyorsan lesüllyednek. Egyeseket elnyelnek a tengeri állatok és organizmusok, mások pedig apró részekre esnek szét. Ezenkívül az is gyakori, hogy a szél, a hullámok és az áramlatok ereje a műanyagot messzire elviszi. A tudósok ezeket a tényezőket mind figyelembe vették, amikor meghatározták a leginkább szennyezett régiókat.

Az új számítási modell segíthet abban, hogy a környezetszennyezés korlátozására hozott intézkedések hasznosságát ellenőrizzék. Így célzottabban tudják kidolgozni és alkalmazni is őket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!