35 éves volt

2021.10.19. 13:10

Elpusztult a kongói bankjegyen megörökített gorilla utolsó leszármazottja

Elpusztult egy kongói nemzeti park közelében az a nőstény keleti síkvidéki gorilla, amely az utolsó leszármazottja volt a kongói bankjegyen is megörökített Maheshe nevű gorillának.

Western lowland gorilla Western lowland gorilla. Odzala-Kokoua National Park, Republic of the Congo. (Photo by GODONG / BSIP / BSIP via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Godong

A Kahuzi-Biega Nemzeti Park szóvivője közölte, hogy a 35 esztendős Magaruka halálát véres hasmenés okozta. A magányosan élő állat testét vadőrök találták meg a nemzeti park közelében fekvő teaültetvényen.

A veszélyeztetett fajhoz tartozó nőstény gorilla az utolsó leszármazottja volt Maheshének, az orvvadászok áldozatává vált hím gorillának, amelynek emlékét egy Mobutu Sese Seko elnöksége alatt kiadott bankjegyen őrizték meg.

A szóvivő felidézte, hogy

Magaruka sokszor feltűnt a nemzeti parkban, és a látogatók nagyon a szívükbe zárták. A gorilla egyedül élt, egyik karját háromévesen elvesztette, amikor csapdába esett.

A 600 ezer négyzetkilométer területű park Bukavu közelében fekszik, két kihalt vulkán között a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A park az élőhelye a keleti síkvidéki gorillák egyik utolsó populációjának, mintegy 250 példánynak.

Borítókép: illusztráció

Címkék#gorilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!