Kockázatos utazás

2021.10.05. 15:25

Egyre nagyobb veszélyek lesnek a vándormadarakra

Szakemberek a ragadozók gyakoriságát, a paraziták terjedését, a táplálékot jelentő rovarok szaporodását és a hőmérsékletváltozást vizsgálták.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak a Debreceni Egyetem kutatói szerint, akik egy nemzetközi projektben mintegy 50 kutatás részletes adatait összegezve jutottak erre a megállapításra.

A ragadozók gyakorisága, a paraziták terjedése, a táplálékot jelentő rovarok szaporodása, a sarkköri hőmérsékletváltozás és az extrém időjárási jelenségek száma miatt a szakemberek szerint egyre kockázatosabb több ezer kilométert repülniük a sarkvidéken szaporodó madaraknak. A Trends in Ecology & Evolution lapban publikált cikk szerint a vándorlás csökkenő haszna súlyos következményekkel járhat az ökoszisztéma egészére nézve.

A Debreceni Egyetem szakemberei Székely Tamás etológus vezetésével évek óta vizsgálják a klímaváltozás hatásait a madarak szaporodási stratégiájára vonatkozóan. 2018-ban a Science magazin közölte is a kutatók cikkét a klímaváltozás parti madarak fészkelési szokásaira gyakorolt hatásáról. Új kutatásuknál a korábbi vizsgálatok eredményeiből indultak ki a kutatók.

Évente több millió vándormadár repül a sarkvidékre és az északi mérsékelt égövi területekre, ugyanis ilyenkor sok a táplálékot jelentő rovar, illetve kevés a ragadozó és a kórokozó.

Ugyanakkor az elmúlt években megváltozott ez a tendencia. Székely Tamás professzor szerint az előző kutatás még csak azt mutatta ki, hogy egyre több ragadozó támadja meg a fészkelő madarakat. Az új eredmények szerint viszont már nem ez az egyetlen probléma.

Vojtech Kubelka, a Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének tudományos munkatársa szerint a sarkvidék egyre kevésbé vonzó célpontja a vándorló madaraknak. Hasonlóan érintik a változások az emlősöket, például a rénszarvasokat is.

Csökkentett a vándormadarak szaporodási sikeressége és túlélési esélye. Így visszaszorulhat a madárvonulás, ami súlyos következményekkel járhat a tápláléklánc szerkezetére és a teljes sarkvidéki ökoszisztémára vonatkozóan.

A kutatók szerint hosszútávon is számolni kell a vándorlás előnyeinek csökkenésével. A természetvédőknek ezért újabb intézkedésekkel kell reagálniuk, hogy mérsékelni tudják a nem kívánt következményeket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!