gesztus

2021.10.27. 13:00

Egy francia műgyűjtő önként visszaadott Guatemalának egy lopott maja műkincset

Az oszloptöredéket, amely egy ragadozómadár álarcát viselő 8. századi maja uralkodót ábrázol, hétfőn adták át Párizsban Guatemala franciaországi nagykövetének.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy francia műgyűjtő önként visszaadott Guatemalának egy fosztogatásból származó maja műkincset, amelyre egy párizsi aukció alkalmával figyeltek fel a közép-amerikai ország hatóságai.

Az oszloptöredéket, amely egy ragadozómadár álarcát viselő 8. századi maja uralkodót ábrázol, hétfőn adták át Párizsban Guatemala franciaországi nagykövetének.

Az 1300 éves régiség az 1960-as években tűnt el Piedras Negras híres guatemalai maja romvárosból egy sztéléről.

A műkincs 2019-ben bukkant fel Párizsban, amikor árverést tartottak Jean Aurance néhai műgyűjtő hagyatékából.

Guatemala követelésére a sztélédarabot visszavonták az árverésről, majd az UNESCO közvetítésével tárgyalások kezdődtek Guatemala, Franciaország és az özvegy, Manichak Aurance között. A sztéléről régészek a 19. század végén helyszíni fotót készítettek, így Guatemala bizonyítani tudta, hogy a faragványt a kifosztott Piedas Negrasból lopták el.

Az örökös végül úgy döntött, hogy a guatemalaiaknak becses régészeti leletet önként visszaszolgáltatja a közép-amerikai országnak.

Manichak Aurance azt mondta, hogy a töredéket az 1960-as években vásárolták a férjével egy párizsi műkereskedőtől, és fogalmuk sem volt arról, hogy lopott műkincsről van szó.

A maja sztélétöredék visszaadása azt jelzi, hogy a fosztogatásból származó ősi kulturális javak visszaadásának irányába tolódik el a nemzetközi környezet – mondta a hétfői párizsi ceremónián Audrey Azoulay, az UNESCO főtitkára.

A hazájához visszakerült töredéket a guatemalaivárosi Nemzeti Régészeti és Néprajzi Múzeumban állítják ki.

A faragványon látható király – az utolsó maja uralkodódinasztia egyik tagja – 729-ben lépett trónra.

Dominique Michelet, a maja kultúra szakértője szerint a töredék nemcsak szobrászati remekmű, hanem fontos történelmi dokumentum is, amely információkkal szolgál az 1300 évvel ezelőtti történésekről.

Franciso R. Gross Hernandez guatemalai nagykövet megköszönte az UNESCO-nak a közvetítést, de hangsúlyozta, hogy sok még a tennivaló, mert Guatemala eddig mindössze 5 százalékát kapta vissza a visszakövetelt műkincseknek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!