Fejlődő orvostudomány

2021.09.27. 10:16

Magyar kutatók tehetik elviselhetőbbé a betegségeket és a sérüléseket

Az emberi izomzatra fókuszáló projektre összesen öt évet és egymilliárd forintot fordítottak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szív- és vázizomzat alkalmazkodását, teljesítését, valamint regenerációját vizsgáló kutatási program fejeződött be a Szegedi Tudományegyetem vezetésével. Az uniós támogatással megvalósult projektben a Debreceni Egyetem, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei is részt vettek.

Az úgynevezett vázizomzat-regeneráció alapjainak eddiginél pontosabb megismerése hozzájárul egyes izombetegségek, sérülések, a túlterhelés, illetve az öregedéssel járó negatív változások megelőzéséhez.

A kutatásban elért eredmények alkalmazása már megkezdődött gazdasági partnerek bevonásával.

A kutatások megkönnyítik bizonyos terápiás mellékhatásoknál kialakuló szívizom-károsodások megelőzését és a sérülések kezelését. A szakemberek szerint az eredmények főként mellkasi daganatok sugárkezelésénél és krónikus veseelégtelenségnél nyújthatnak segítséget.

A kutatók külön foglalkoztak a férfiak és nők közötti hormonális különbségekkel, valamint a fizikai terhelés és a táplálkozás szívizomra gyakorolt hatásával.

A szívizomzat ritmusos összehúzódása bonyolult elektromos rendszerek összehangolt munkájának eredménye. Ezek meghibásodása ritmuszavarokhoz, akár hirtelen szívhalálhoz vezethet, ami jelentős társadalmi és gazdasági veszteséget is okoz.

A kutatások hozzájárultak ezeknek az elektromos rendszereknek a jobb megismeréséhez, illetve a gyógyszeres befolyásolás lehetséges új megoldásaihoz.

A program fontos célja volt a tudományos utánpótlás megteremtése is. Ennek érdekében a projekthez kapcsolódóan tíznél is több fiatal kutató készítette és védte meg doktori értekezését. A pályázat több mint ötven magas színvonalú tudományos közlemény elkészítéséhez és megjelentetéséhez nyújtott segítséget, valamint több új hazai és nemzetközi együttműködés alapjait teremtette meg.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!