jó irány

2021.09.19. 13:05

Húsz helyszínnel bővült az UNESCO bioszféra-rezervátumainak hálózata

A Föld majdnem hat százalékát magukban foglaló helyeken védik a fajok sokszínűségét, környezeti oktatást és kutatást végeznek, valamint támogatják a fenntartható fejlődést.

Rounding up flocks, Uureg Nuur lake, Uvs, Mongolia, Central Asia, Asia

Forrás: Robert Harding Heritage/AFP

Fotó: Bruno Morandi

Huszonegy ország 20 helyszínével bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) bioszféra-rezervátumainak világhálózata.

A tavaly csatlakozott 25 és az idei 20 új területtel már 727-re nőtt a rezervátumok száma, közülük 22 területe határokon ível át. Az UNESCO bioszféra-rezervátumai a Föld majdnem hat százalékát foglalják magukban, ezeken a helyeken védik a fajok sokszínűségét, környezeti oktatást és kutatást végeznek, valamint fenntartható fejlődést támogatnak.

Az UNESCO idén 50 éves, Ember és Bioszféra (MAB) elnevezésű programjának nemzetközi koordinációs tanácsa szeptember 13. és 17. között a nigériai Abudzsában tanácskozott, az afrikai kontinensen első alkalommal.

Az európai a Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum lett az első a MAB hálózatában, mely öt ország – Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia irányítása alatt áll. Egy másik új helyszínen, az Uvsz-tó medencéjén két ország, Mongólia és Oroszország osztozik.

Három afrikai ország, Lesotho, Líbia és Szaúd-Arábia idén csatlakozott a programhoz, mindegyikük egy-egy rezervátumot adott a hálózathoz.

A többi új bioszféra-rezervátum Kanadában, Franciaországban, Dél-Koreában, Olaszországban, Kazahsztánban, Oroszországban, Peruban, Spanyolországban, Thaiföldön, Üzbegisztánban és Vietnamban található.

Oroszország és Zambia egy-egy jelölését elutasították, arra kérték a két országot, hogy tekintsék át újra a javaslatukat, vagy tisztázzák a vitás kérdéseket. Öt másik – Gabonban, Bulgáriában, Romániában és Oroszországban található – helyszín lekerült a listáról – írta portálján az UNESCO.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!