UNESCO

2021.08.02. 14:07

34 új helyszínnel bővült a világörökségek listája

Egy városrész viszont elveszítette világörökségi státuszát a visszafordíthatatlan károkat okozó beruházások miatt.

Forrás: Facebook / UNESCO

Összességében 1154-re emelkedett a világörökségi listán szereplő helyszínek száma az UNESCO illetékes bizottságának a kínai Fucsouban tartott, szombaton befejeződött ülésén. A tanácskozáson utolsóként a dunai limes németországi, ausztriai és szlovákiai szakaszát ismerték el világörökségként.

Az ülésen 29 kulturális és 5 természeti helyszínt vettek fel a listára. Bekerült a rangos felsorolásba többek között a vendéglátó Fucsien tartomány ősi kereskedővárosa, Csüancsou. Így 56-ra emelkedett a kínai világörökségi helyszínek száma.

Liverpool történelmi tengeri kereskedelmi városrésze viszont elveszítette világörökségi státuszát az arculatában és látképében visszafordíthatatlan károkat okozó beruházások miatt.

A fucsoui ülésen 200 helyszínmegőrzési jelentést tekintettek át. Végül modellértékűként ismertek el három objektumot, a kínai nagy falat és két elefántcsontparti nemzeti parkot is.

Elfogadták továbbá a Fucsoui Nyilatkozatot, amely egyebek között segítséget kér a fejlődő országoknak, különösen Afrikának és a kicsiny szigetállamoknak. A hivatalos közlés szerint az ülésen az UNESCO globális stratégiáját követve elsőbbséget adtak Afrikának azzal, hogy két afrikai helyszínt is felvettek a világörökségi listára.

A Kongói Demokratikus Köztársaság erőfeszítéseit elismerve pedig levették a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájáról a Salonga Nemzeti Parkot.

A veszélyben lévő helyszínek listájára egyelőre nem került fel Budapest, Velence, valamint az ausztráliai Nagy-korallzátony sem.

A világörökségi bizottság következő, 45. ülését az oroszországi Kazanyban tartják majd 2022. június 19. és 30. között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!