bűncselekmény

2021.07.11. 16:48

Hiába tiltott a kereskedelmük, a kínaiak nem tudnak ellenállni a tobzoskáknak

Több mint két tonna tobzoskapikkelyt foglaltak le, amelyeket a gyanú szerint Vietnamban vásárolták, majd Kína területére csempészték.

South Africa, Kalahari Desert, Ground pangolin or Temminck's pangolin or the Cape pangolin (Smutsia temminckii), with teletransmitter

Forrás: Hemis/AFP

Fotó: CORDIER Sylvain

Több mint két tonna csempészett tobzoskapikkelyt foglaltak le a Vietnammal határos, dél-kínai Kuanghszi tartományban – számolt be a China Daily című kínai lap a helyi hatóságok szerdai közlésére hivatkozva.

A vámosok a tartomány déli részén fekvő Jülin város közigazgatási területén két odút fedeztek fel, amelyekben a csempészek mintegy 2,25 tonna tobzoskapikkelyt és kétkilónyi tobzoskamancsot halmoztak fel.

A hatóságok két embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy Vietnamban megvásárolták, majd Kína területére csempészték a tiltott árut.

A tobzoska minden ázsiai országban védelem alatt áll, és a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük.

Az illegális kereskedőktől Ázsiában a leggyakrabban tobzoskákat koboznak el. A hangyákkal, termeszekkel táplálkozó állat pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll, és a hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet iránta. A tobzoskahús pedig csemegének számít a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában.

Az új típusú koronavírus felbukkanása után egyes kínai kutatók úgy gondolták, hogy a tobzoska lehetett az egyik közvetítő állat a vírus denevérek és emberek közötti útján. Az elméletet nem bizonyították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!