10-11. századi kincsek

2021.06.02. 10:00

Lopott műkincseket kapott vissza Thaiföld San Franciscóból

Két ősi, kézi faragású homokkő ablakdíszt kapott vissza Thaiföld egy San Franciscó-i múzeumtól. A műkincseket évtizedekkel ezelőtt lopták el és csempészték be az Egyesült Államokba.

A Thailand national museum offiicial checking one of two sandstone lintel believed to have been stolen from Thailand about 60 years ago, before a welcome ceremony to celebrate their return from the United States to Thailand at the Thailand's National Museum in Bangkok on May 31, 2021. (Photo by Chaiwat Subprasom/NurPhoto) (Photo by CHAIWAT SUBPRASOM / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Chaiwat Subprasom

A 680 kilogramm súlyú khmer stílusú kőfaragványok a San Franciscó-i Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményében szerepeltek. Thaiföld 2017-ben értesítette az amerikai hatóságokat arról, hogy a 10-11. századi műtárgyak lopottak.

A múzeum februárban adta át a műtárgyakat a szövetségi hatóságoknak egy megállapodás keretében. A kőfaragványok megérkezését hétfőn ünnepelték meg Bangkokban. A ceremónián a thai kulturális miniszter méltatta az esemény jelentőségét.

A faragott homokkő ablakdíszek egykoron két vallási szentélyhez készültek Thaiföld északkeleti részén. A thai kormány a későbbiekben méri fel, hogy visszaszállíthatók-e az eredeti helyükre.

Ez a jogi csata kiválóan példázta a múzeumoknak, amelyek még mindig illegálisan birtokolnak thaiföldi műtárgyakat, hogy nem győzhetnek az ilyen ügyekben

- hangzott el az ünnepségen.

A hazatért műkincseket három hónapig a bangkoki Nemzeti Múzeumban állítják ki.

Borítókép: a thaiföldi nemzeti múzeumban hivatalosan ellenőrzik a hamis kőoszlopok egyikét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!