furcsa történet

2021.06.07. 19:00

Elárverezik a Mona Lisa leghíresebb másolatát, amiről a tulajdonos azt állította, az az eredeti

Árverésre kerül a Mona Lisa egy elhíresült, megtévesztésig élethű másolata, amelyről néhai tulajdonosa mindvégig azt állította, hogy az eredeti remekmű, míg a Louvre-ban lévő csak egy másolat.

Visitors walk past the painting "La Joconde" The Mona Lisa by Italian artist Leonardo Da Vinci on display in the "Salle des Etats" at The Louvre Museum in Paris on May 19, 2021, as museums re-open in France as part of an easing of the nationwide lockdown due to the Covid-19 pandemic with Cafes and restaurants terraces reopening at 50-percent capacity for groups of up to six while the curfew will be pushed back from 7 to 9:00 pm. - A second phase of a lockdown-lifting plan should culminate in a full reopening of the economy on June 30. Cinemas and theatres are also reopening after being closed for more than six months, during which they relied chiefly on state aid to remain afloat. (Photo by ALAIN JOCARD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alain Jocard

A Hekking-féle Mona Lisát a Christie's árverezi el június 11. és 18. között egy online aukción. A becsüsök 200-300 ezer euró (69 millió-104 millió forint) körüli leütési árral számolnak.

Leonardo da Vinci remekművének a 17. század elején készült másolatát egy Dél-Franciaországban élő szenvedélyes műgyűjtő, Raymond Hekking vásárolta egy Nizza környéki régiségkereskedőtől.

Hekking az 1960-as években nagy feltűnést keltett azzal, hogy saját változatát nyilvánította a valódi Mona Lisává, és ezt a tézisét olyan állhatatossággal képviselte és hirdette, hogy az állítólagos festménycsere szóbeszéd tárgya lett a fél világon.

A műgyűjtő azt állította, hogy amikor 1911-ben az olasz Vincenzo Perugia ellopta a Mona Lisát a párizsi Louvre-ból, hogy azt visszaadja hazájának, 1914-ben az olaszok az eredeti helyett egy másolatot adtak vissza a franciáknak, és a valódi Gioconda került az ő birtokába. Hekking volt az, aki felszólította a Louvre-t, hogy bizonyítsa a festmény eredetiségét. Hekking 1977-es halála után az ismeretlen alkotótól származó festmény a család birtokában maradt, és az most áruba bocsátja.

A Christie's szakértője szerint ez a történet is tökéletesen illusztrálja azt a varázserőt, amelyet a Mona Lisa az emberekre gyakorol „a mai napig és egyre inkább”.

Leonardo da Vinci remekműve, amely a világ egyik leghíresebb festménye, 1517-ben került I. Ferenc francia király gyűjteményébe. Az 1600-as évek elejétől több másolat is készült róla, köztük az, amelyet Raymond Hekking birtokolt.

Címkék#mona lisa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!