az óceán munkája

2021.05.18. 13:18

Összeomlott a híres Darwin-boltív a Galápagos-szigeteken

Természetes erózió miatt összeomlott a Galápagos-szigetek híres sziklaképződménye, a Darwin-boltív – jelentette be hétfőn az ecuadori környezetvédelmi minisztérium.

Tara Oceans Expeditions - May 2011. Darwin Arch; Darwin Island (Culpepper); Galapagos; Ecuador; Darwin Island is named in honour of Charles Darwin. Darwin Island is just several miles further North from Wolf Island. At only one square kilometre, it is the 18th largest island in the Galapagos Archipelago (making one of the smallest). With no dry landing sites, Darwin Islands main attractions are not found above the surface, but rather in the depths of the Pacific, which is teeming with a spectacular variety of marine life. Stitched image. Biosphoto / Christoph Gerigk (Photo by CHRISTOPH GERIGK / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Forrás: Biosphoto via AFP

Fotó: Christoph Gerigk

A minisztérium által közzétett fotókon látható, hogy a lenyűgöző természetes „kőhídból” mindössze a két tartóoszlop maradt meg. A sziklaomlásban nem sérült meg senki.

Informamos que hoy 17 de mayo, se reportó el colapso del Arco de Darwin, el atractivo puente natural ubicado a menos de un kilómetro de la isla principal Darwin, la más norte del archipiélago de " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Galápagos. Este suceso sería consecuencia de la erosión natural.

📷Héctor Barrera pic.twitter.com/lBZJWNbgHg

— Ministerio del Ambiente y Agua de Ecuador (@Ambiente_Ec) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 17, 2021

A Darwin-sziget központjától egy kilométerre található tengerparti sziklaképződmény környékét búvárok a földkerekség legjobb merülőhelyének tartják, ahol ritka, különleges tengeri élőlényeket lehet látni, köztük cetcápákat, tengeri teknősöket, delfineket, sokféle egzotikus halat.

A boltív mágnesként vonzza a turistákat is, de a szárazföld felől nem (volt) látogatható a szigorú természetvédelmi szabályok miatt.

A sziklaboltívet Charles Darwinról, a híres angol biológusról nevezték el,

aki a 19. században a csendes-óceáni szigetcsoporton tanulmányozta a pintyek életét. A tudóst e megfigyelései is segítették evolúciós elmélete megalkotásában.

Galapagos-szigetek

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem láthatók fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Galápagos négy nagyobb szigetét 30 ezer ember lakja.

Borítókép: A még álló Darwin-boltív egy korábbi felvételen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!