műkincsek

2021.05.22. 09:00

Évtizedekkel ezelőtt ellopott ókori freskók kerültek vissza Pompejibe

Nagy fogást talált a rendőrség.

A handout photograph taken and released by the Parco Archeologico di Pompei press office on May 18, 2021 shows a fragment of a fresco, probably coming from room 12 of Villa Arianna in Pompei, and returned to the Museo Archeologico Libero D'Orsi, in Castellammare di Stabia, on May 17, 2021 after being recovered by the Carabinieri of the Artistic Heritage Protection Unit. - Six frescoes hacked off from the ruins of ancient Roman villas years ago have been returned to the Pompeii archaeological park, Italian police said on May 17, 2021. (Photo by - / Parco Archeologico di Pompei press office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Parco Archeologico di Pompei press office " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: Parco Archeologico di Pompei press office

A hat freskó közül hármat – az egyik egy angyalkát, a másik egy női táncost, a harmadik egy női fejet ábrázol -, a Pompeji fő ásatási helyszíntől néhány kilométerre lévő ókori római város, Stabiae két villájának romos falairól lopták el még az 1970-es években, majd kicsempészték őket Olaszországból és az Egyesült Államokban, Svájcban, valamint Nagy-Britanniában élő gyűjtőkhöz kerültek.

Az olasz rendőrség műkincsekre szakosodott egysége tavaly talált rá és foglalta le a freskókat „a régészeti leletek nemzetközi kereskedelmére irányuló szélesebb körű nyomozás részeként”.

A másik három freskót 2012-ben foglalta le a rendőrség egy illegális ásatáson a Pompeji közelében lévő Civita Giulianában, mielőtt a tolvajoknak lehetőségük lett volna meglógni a leletekkel.

Ugyanezen a helyszínen, amely azóta az illetékes hatóság felügyelete alá került, a régészek tavaly megtalálták a Vezúv 79-es kitörésekor meghalt két ember – feltehetőleg egy fiatal rabszolga és idősebb mestere – maradványait.

Pompeji lakóinak annak idején esélyük sem volt a menekülésre. A természeti katasztrófában meghalt csaknem kétezer ember többsége megfulladt az otthonában vagy a város közterein.

A szakemberek szerint a gázok, a hamu és a vulkáni részecskék 10-20 perc alatt boríthatták be a várost.

Ma Pompeji Olaszország második leglátogatottabb régészeti helyszíne a római Colosseum után.

Borítókép: a pompei Villa Arianna-ból származó egyik freskó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!