Ki is a rasszista?

2021.04.09. 11:39

Isten segítségét kéri a fekete nő, hogy utálni tudja a fehéreket

A teológiai professzor egy imádságos könyvben arról ír, hogy nem akar törődni a fehér emberekkel, sem a rasszista lelkükkel, és nem akar hinni benne, hogy meg tudnak változni. Egyszerűen csak utálni szeretné őket, amihez Isten segítségét kéri.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Még februárban jelent meg egy imakönyv (A Rhythm of Prayer: A Collection of Meditations for Renewal), amely a megújulásban akarja segíteni az olvasóit. Ebben található meg egy olyan ima, amelyet egy teológiával foglalkozó professzor, Chanequa Walker-Barnes írt. Ennek az írásnak már a címe is beszédes: „Egy kimerült, fekete nő imádsága”.

Az ima rögtön azzal indít, hogy a nő segítséget kér Istentől ahhoz, hogy utálni tudja a fehér embereket. „Vagy legalábbis akarjam őket utálni” – folytatódnak a sorok, majd hozzáteszi az író, hogy nem akar többet törődni a fehér emberekkel sem egyéni, sem közösségi szinten. „Nem akarok többet törődni a félrevezetett, rasszista lelkükkel, és nem akarok hinni benne többé, hogy jobbak lehetnek, hogy nem lesznek többé rasszisták” – szögezi le fohászában a V4NA beszámolója szerint.

On Saturday, one of the members of my church sent me these images of a “devotional” she found in Target. This kind of thinking is a direct result of CRT and is completely anti-biblical. I shared the first page on Saturday but let me now share the whole thing for context: pic.twitter.com/oiRxHQXY53

— Ryan McAllister ن (@RyanTMcAllister) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 5, 2021

Chanequa Walker-Barnes később pontosít írásában: azokat a fehér embereket nem akarja utálni, akik antirasszista szövetségesek és szembeszállnak a rasszizmussal. Az is kiderül, hogy a professzor elsősorban nem azon emberek utálatáért fohászkodik, akik lekaszabolják a békés antirasszista tüntetőket, vagy akik lövöldözni kezdenek a fekete bőrű templomba járókra, ők ugyanis szerinte már a pokolban vannak.

." target="_blank" rel="noopener noreferrer">@MercerYou Associate Professor of Theology, Chanequa Walker-Barnes, teaching students to hate white people. https://t.co/9Nil7iZ3cH

Sokkal inkább azon emberek utálatához kér segítséget Walker-Barnes Istentől, akiket jó embernek titulálnak, akik szeretik a Fox News csatornát és Donald Trumpot, és akik alig burkolt rasszista megjegyzéseket tesznek az emberekre. Bár azt maga a professzor is beismeri, hogy nincs sok kapcsolata az ilyen emberekkel, mégis arra kéri Istent, hogy adjon neki engedélyt a gyűlöletre azon fehér emberek iránt, akik önmagukat progresszívként jellemzik, de szerinte valójában csak báránybőrbe bújt farkasok.

Az imádság írója azt is kéri Istentől, hogy ha nem is tudja megutáltatni vele a szóban forgó személyeket, legalább kímélje meg őt a fehér emberek oktató magyarázataitól (whitemansplaining) és a fehér nők könnyeitől. Továbbá azt is kéri a professzor, hogy Isten akadályozza meg őt abban, hogy mindig a legjobbat lássa az emberekben, és hogy mindig reménykedjen, hogy a fehér emberek tudnak jobbak lenni.

Chanequa Walker-Barnest több kritika is érte az ima miatt. Erre válaszul azt írta a közösségi oldalán, hogy azok, akik őt kritizálták, nem értik az ima lényegét, sem a könyvet.

This thread isn’t for the critics. They’re so wrapped in White supremacist Christianity that only God and maybe some cult deprogramming can help them. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#shakethedustoff pic.twitter.com/WJ5g33b4E6

Felidézett egy olyan esetet is, ahol rasszista megjegyzést tettek rá, ő azonban nem folyamodott bosszúért, hanem Istenhez fordult a haragjával. A professzor szerint számos olyan élményben volt része, amelyek miatt milliónyi oka van rá, hogy utálja a fehér embereket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!