fröccsenés

2020.06.17. 14:30

Baj lehet, ha nyitott fedéllel öblítjük le a vécét

A nyitott fedelű vécé lehúzásakor olyan „permetfelhő” szabadul fel, amely könnyen belélegezhető és vírusokat is terjeszthet – figyelmeztetnek kínai kutatók.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mayuree Moonhirun

A Jangcsoui Egyetem kutatói által alkalmazott számítógépes modellek szerint

a vízcseppek akár a talajtól számítva 90 centiméter magasra is felcsapódhatnak a vécécsészéből öblítéskor

- olvasható a BBC hírportálján.

A Physics of Fluids című folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint ez azonban egyszerűen megakadályozható a vécé fedelének lehajtásával.

A kutatók szerint ahogy a víz beáramlik a vécécsészébe, nekicsapódik az oldalainak, örvényt és kiáramló vízcseppeket eredményezve.

Ezek a cseppek annyira aprók, hogy általában több mint egy percig lebegnek a levegőben.

A Bristoli Egyetem munkatársa, Bryan Bzdek szerint noha nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy a koronavírus ilyen módon is terjedhet, érdemes elővigyázatosnak lenni. A koronavírussal fertőzött emberek székletében is jelen lehet a vírus.

„A tanulmány készítői azt javasolják, hogy

amikor csak lehet, tartsuk lehajtva a vécé fedelét öblítéskor, rendszeresen tisztítsuk a vécéülőkét és minden egyéb kontaktfelületet, valamint mossunk kezet a vécé használata után”

- húzta alá Bzdek.

Hozzátette: „ez a tanulmány nem tudja bizonyítani, hogy ezek az óvintézkedések csökkentik a SARS-CoV-2 vírus transzmisszióját, ugyanakkor sok más vírus terjed a száj-széklet úton, tehát ezeknek a higiéniai eljárásoknak a betartása mindenképpen ajánlott”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!