fokozottan védett

2020.02.21. 10:04

A Szegedi Vadasparkban nevelkedik Artúr, a mentett vidra

A most már tízhetes, elárvult kölyköt öthetes korában találta egy pár egy halastónál.

Mentett vidrakölyköt nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Mentett vidrakölyköt (Lutra lutra) nevelnek a Szegedi Vadasparkban, a tízhetes állatot egy gondozó cumisüvegből táplálja – közölte Veprik Róbert igazgató.

Az elárvult kölyköt egy Forráskút melletti halastónál találta meg egy arra sétáló pár, ezután került az állatkert természetvédelmi mentőközpontjába. Korát – amit a szakemberek öthetesre saccoltak – nehéz volt megállapítani, nem nőttek még ki a tejfogai, a szeme kinyílt, a füle viszont még nem.

A megtalálásának napja alapján Artúrnak elnevezett kölyök gondozója szerint igen játékos, bármivel képes játszani, de a kedvencei a hengeres papírdobozok. Naponta ötször szopik, macskatejpótlót kap, de szokja az apróhalat és a többi szilárd táplálékot. Egyelőre a vízzel nincsen jó viszonyban, de idővel azt is megszokja. Hogy ez minél gyorsabban menjen, gondozója több trükköt is bevet.

A vidrákat prémük miatt sokáig vadászták, ezért, és természetes élőhelyük csökkenése miatt a faj Európa számos területén kipusztult. Magyarország viszont igazi „vidranagyhatalom” a régióban, köszönhető annak, hogy a faj fokozottan védett. Több helyen próbálkoznak a visszatelepítésével, máshol viszont illegálisan irtják, mert a halastavak kártevőjének tartják.

A Szegedi Vadasparkban fontosnak tartják, hogy a mentett állatok lehetőség szerint ne legyenek kézhez szoktatva, hiszen ha fejlődésük abba a szakaszba ér, akkor visszaengedik természetes élőhelyükre. Artúr esetében elkerülhetetlen a szorosabb emberi kapcsolat, így majd a természetvédelmi hatósággal való egyeztetés és a viselkedése alapján dől el, visszaengedhető-e a természetbe.

Az európai vidrát korábban több magyar állatkert is bemutatta, ma már csak a Szegedi Vadasparkban és a petesmalmi vidramenhelyen találkozhatnak velük a látogatók, mindkét helyen mentett példányokkal. Állatkertekben jellemzően közeli rokonát, az ázsiai törpevidrát (Amblonyx cinereus) tartják.

Borítókép: Cumisüvegből iszik egy mentett vidrakölyök (Lutra lutra) gondozója a Szegedi Vadasparkban 2020. február 21-én. A tízhetes elárvult kölyköt, akit Artúrnak neveztek el, egy Forráskút melletti halastónál találta meg egy arra sétáló pár, ezután került az állatkert természetvédelmi mentőközpontjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!