Egy hölgy arcképe

2020.01.17. 17:36

Megtaláltak egy ellopott Klimt-festményt Olaszországban

Művészettörténészek szerint Gustav Klimt 23 éve ellopott festményét találták meg véletlenül az észak-olaszországi Piancenzában.

This image grabbed from a video taken in Piacenza on December 11, 2019 and handout by the Italian State Police on December 12, 2019 shows Police officers standing by a painting stolen over 20 years ago and for which initial indications suggest that it was painted by Austrian painter Gustav Klimt, found by chance in the gardens of a museum in Piacenza, northern Italy. - In February 1997, when the site was closed for works, the painting entitled "Portrait of a Lady" had been stolen without leaving any clues. On December 10, 2019, gardeners who were cleaning the outer wall of the museum found it by chance. (Photo by Handout / Polizia di Stato / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / POLIZIA DI STATO / ITALIAN STATE POLICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---

Forrás: AFP

Fotó: Polizia di Stato

A Bildnis einer Frau (egy hölgy arcképe) című festményre december 10-én bukkantak kertészek a Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán, az intézményből lopták el a festményt 1977 februárjában.

A kert növényeit metsző kertészek sűrű növényzettel beborított, fémajtóval védett üreget találtak, itt volt elrejtve egy fekte műanyagzsákban a festmény, amely sértetlennek tűnt.

A művészettörténészek pénteken Piacenzában sajtótájékoztatón ismertették vizsgálatuk eredményét, ahol be is mutatták a rendőrök által védett festményt.

„Bejelenthetem Piacenza népének, valamennyi szakértőnek és minden barátunknak, hogy a festmény eredeti” – írta a sajtótájékoztatóval egy időben küldött Twitter-üzenetében Laura Bonfanti, a galéria alelnöke.

A portré az art nouveau mesterének egyik késői festménye, 1916-17-ben készítette, eltűnése a galériából a képzőművészet világának egyik legnagyobb rejtélye volt.

A megtalált festmény hátoldalán ott voltak még azok a pecsétek, amelyek azt jelezték, hogy a képet kölcsönadták a galériának, ahol az új kiállítás előkészületei folytak, amikor a lopás történt.

A rendőrség feltételezi, hogy a tolvajok szándékosan hagyhatták az üregben a festményt, hogy később, amikor a világ egyik leghíresebb műkincsrablásának híre feledésbe merül, érte menjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!