Téli látványosság

2019.12.19. 07:19

Befagyott folyó jegéből építik a világ legnagyobb jégvárosát (videó)

Mintegy 170 ezer köbméter jeget visznek a világ egyik legnagyobb hó- és jégfesztiváljára.

Visitors look at ice sculptures on the opening day of the annual Harbin Ice and Snow Sculpture Festival in Harbin, in China's northeast Heilongjiang province on January 5, 2018. The festival, featuring dozens of huge ice sculptures lit up by coloured lights, attracts hundreds of thousands of visitors annually. / AFP PHOTO / GREG BAKER

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Greg Baker

Az északlelet-kínai Szonghua folyó jégpáncéljából 170 ezer köbméter jeget vágnak ki, hogy jégtömbökkel lássák el a világ egyik legnagyobb hó- és jégfesztiválját Harbinban, Kína egyik leghidegebb vidékén.

Több mint száz ember dolgozik nagy motoros fűrészekkel és kézi szerszámokkal mintegy három héten át, hogy kitermeljék a páratlan jégszobrokhoz szükséges jégtömböket a minden évben január-februárban megrendezett szoborfesztiválra.

Idén 170 ezer köbméternyi jégtömböt rendeltek a szervezők, ez a mennyiség 70 olimpiai méretű úszómedence feltöltésére lenne elegendő.

A munkások hajnaltól naplemente utánig dolgoznak a mínusz 18 Celsius-fokos hidegben.

Nagy motoros fűrészekkel a folyó jégpáncéljából kivágnak egy 220 méter hosszú és 190 méter széles téglalapot, amelyet aztán mintegy 160x40 centiméteres,400 kilogrammos tömbökre szeletelnek. A jégtömböket futószalagon szállítják a partra, majd targoncával rakják teherautókra és viszik a közeli fesztiválhelyszínre.

A február végéig tartó rendezvényre december közepe óta építik, faragják a szobrokat, amelyek némelyike több emelet magas.

A harbini jég- és hófesztivál évente több mint egymillió látogatót vonz.

Borítókép: egy korábbi harbini jég- és hófesztivál részlete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!