hegymászás

2019.11.25. 12:44

Hat év után megtalálhatják Erőss Zsolt holttestét

A legismertebb magyar hegymászó negyvenöt évesen halt meg a Himaláján. Egy kínai expedíció most azért is indult a hegyre, hogy az ott meghalt sportemberek holttesteit lehozzák.

Lhoce, 2011. május 24. Erõss Zsolt a 8516 méter magas Lhoce csúcsán 2011. május 21-én. A magyar hegymászó Gál László társaságában hódította meg a Mount Everest társhegyének csúcsát, ezzel 11-re növelték a magyarok által megmászott nyolcezres hegyek számát. Erõss Zsoltot, a Mount Everest elsõ magyar meghódítóját, tavaly januárban a Magas-Tátrában lavinabaleset érte, és térdtõl lefelé amputálni kellett jobb lábát. Egy újonnan kifejlesztett mûlábbal vágott neki a Lhocénak. MTI Fotó: Gál László

Forrás: MTI

Fotó: Gál László

A kínai csapat eddig tizenhat ember földi maradványait találta meg, lehozatalukkal kapcsolatban már felvették a kapcsolatot a hozzátartozókkal – írja az Origo. A magyar egyelőre nincs a megtalált áldozatok között.

„A hegy több honfitársunk sírja”

- mondta Szlankó Zoltán hegymászóoktató, hozzátéve, hogy

ott halt meg a tragikus sorsú dr. Gárdos Sándor (†27), akit szélvihar sodort el, illetve Várkonyi László Konyi (†54), aki jégomlás áldozata lett.

A kutatók szerint a hegy „él”, a mozgások előhozhatják az eltűnt holttesteket.

A kínai expedíció sincs biztonságban, hiszen ha ásni kezdenek a hóban, hogy megtalálják a testeket, akár önmagukat is veszélybe sodorhatják. Így elsősorban azokat a testeket hozzák majd le, amelyekre a felszínen bukkannak rá.

Erőss Zsolt első magyarként 2002-ben mászta meg a 8850 méter magas Mount Everestet.

Hat éve, május 20-án társával, a huszonhét éves Kiss Péterrel elérte a Kancsendzönga csúcsát, de ereszkedés közben eltűntek.

Kiss Péter holttestét másnap reggel látták, Erőss Zsoltét pedig egy évvel később, 8100 méter magasságban egy rámpán fedezték fel.

Tavaly meghalt édesanyja korábban azt nyilatkozta, ő azt szeretné, ha fia örökre a hegyen nyugodhatna, ám

ha Zsolt holtteste továbbra is a rámpán hever, a kínaiak nagy valószínűséggel megtalálhatják.

Várkonyi László felesége, Beáta is mászó volt, de már nem megy magas hegyre. Elmesélte, hogy 2010. április 26-án a férje épp az alaptáborba ereszkedett, amikor fölötte levált egy ház méretű, 30 méteres jégtömb.

„Konyi felfelé menekült, de sajnos a jégomlás pont telibe kapta. Ezt onnan tudom, hogy egy másik mászó éppen filmezett. Annyiból jó, hogy megnéztem azt a felvételt, hogy tudom, nem az ő hibája volt a baleset, és nem szenvedett. A holtteste azóta sem került elő”

- mondta Várkonyi László felesége.

Hozzátette: ha azzal keresnék meg, hogy megkerült és hazahoznák, nem egyezne bele. Úgy gondolja, hogy férje ott van jó helyen.

Borítókép: Erőss Zsolt a 8516 méter magas Lhoce csúcsán 2011. május 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!