futurisztikus jelen

2019.09.19. 11:51

Fél méterrel a Szajna felett suhannak a vízi taxik

Nem, nem jövőre, hanem ebben a percben is.

Sea Bubbles start-up founders Alain Thebault (L) and Anders Bringdal (R) stand on board a Sea Bubble electric maritime "flying taxi" during a demonstration on May 20, 2018 on the river Seine in Paris. - Aeronautical engineers and watermen Anders Bringdal and Alain Thebault are co-founders and developers of the Sea Bubbles zero-impact transportation ecosystem. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP)

Forrás: Lionel BONAVENTURE / AFP

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban. A szárnyashajó-elven működő új járművek célja, hogy csökkentsék a francia fővárosban rendszerint kialakuló dugókat.

Az úgynevezett Sea Bubble (tengeri buborék) nevű járművek egyelőre a hét végéig száguldoznak a Szajnán, majd tavasztól válhatnak rendszeresen bevethetővé – közölte a párizsi prefektúra.

A Sea Bubble-flotta tagjai fehér, zárt kis hajók, amelyek a vezető mellett négy utas szállítására alkalmasak.

Mintegy fél méterrel a víz felett suhannak a hajótest vízvonal alatti részén kialakított hidrodinamikai szárnyprofilok segítségével és akár az óránkénti 30 kilométeres sebességet is elérhetik. Elektromos motorjaiknak köszönhetően hangtalanok.

Üzemeltetőik szerint „lárma nélkül, hullámok nélkül, szén-dioxid-kibocsátás nélkül” közlekednek.

Egy Sea Bubble-tesztelés során már 2017-ben kipróbálhatta a járművet a Szajnán Anne Hidalgo párizsi polgármester is, aki a kezdetektől támogatta az újszerű vízitaxik ötletét.

Megalkotói szerint a hajók iránt érdeklődik már Genf, Zürich, Rotterdam és Amszterdam városa is.

Borítókép: májusban már repülgettek egy kört

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!