különleges

2019.06.03. 20:33

Öt fontért vették, most egymillióért kelhet el a sakkfigura

A 12. századból származó, rozmáragyarból, valamint bálnafogból faragott kilencszáz éves lewisi sakkfigurák egyik darabja kerül kalapács alá.

Forrás: Wikipedia

Fotó: Fingalo

Akár az egymillió font (364 millió forint) leütési árat is elérheti a híres lewisi sakkfigurák egy darabja, amelyet mindössze néhány fontért vásárolt meg 1964-ben egy gyanútlan műtárgykereskedő Skóciában.

A Sotheby's aukciósház hétfői közleménye szerint a 8,8 centiméter magas bástya várhatóan 600 ezer és egymillió font közötti áron cserél gazdát a július 2-ai árverésen.

A 12. századból származó, rozmáragyarból, valamint bálnafogból faragott lewisi sakkfigurák skandináv harcosokat ábrázolnak.

A sakkfigurákat 1831-ben fedezték fel a Skóciához tartozó Külső-Hebridák legnagyobb szigetének északi részén, Lewisban, néhány másik játékelemmel együtt. A figurák egy részét a londoni British Museum, másik részüket az edinburghi Skót Nemzeti Múzeum őrzi.

A júliusban aukcióra kerülő darab egyike a hiányzó öt figurának. A bástyát mindössze 5 fontért – ez ma nagyjából 100 fontnak (36 ezer forint) felelne meg – vásárolta egy műtárgykereskedő 1964-ben Edinburghben, akinek fogalma sem volt a később a családjára hagyott figura értékéről.

A Sotheby's szakértője, Alexander Kader „pályafutása egyik legizgalmasabb felfedezésének nevezte” a figura azonosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!