Őshüllők és egyéb látnivalók

2018.07.10. 07:45

T-Rex és 65 millió éves dínótojás is látható lesz Szegeden

Gőzerővel folyik a készülődés a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: Európában első alkalommal tárja majd ki kapuit a világhírű dinoszauruszkiállítás a látogatók előtt.

dpatopbilder - 06.05.2018, Thuringen, Schleusingen: The life-sized head of a Tyrannosaurus rex can be seen in the exhibition "Living and petrified dinosaurs" in the Museum Schloss Bertholdsburg. Until 28.10.2018 about 300 dinosaur fossils and models will be shown. Photo: Arifoto Ug / Michael Reichel / dpa central image / ZB | usage worldwide

A múlt héten érkeztek meg a dinoszauruszok Szegedre, rendőri felvezetés mellett futottak be az alföldi megyeszékhelyre az őket szállító kamionok – írja a 888.hu.

A munkások két napon keresztül pakolták a kiállításra érkezett darabokat. A kipakolás végén bukkant csak fel a kiállítás egyik főszereplője, a T-Rex robot, aki egy konténer hátuljában vészelte át a 10 ezer kilométeres utat. A T-Rex testét daruval emelték fel a múzeum bejáratához, majd több emelőszerkezet segítségével tolták be a múzeum előcsarnokába.

Móra Ferenc Múzeum

A múzeum előtt három dinó fog helyet kapni, a többiek az épületen belül várják majd az érdeklődőket.

Az őshüllők mellett egy körülbelül 65 millió éves eredeti dinoszaurusztojást is bemutatnak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

A Kína területéről származó hadroszaurusztojást a hamarosan nyíló kiállításon láthatja a nagyközönség – számol be róla a Híradó.hu.

A kiállításon eredeti fosszíliákat is bemutatnak. A legérdekesebb lelet egy körülbelül 65 millió éves dinoszaurusztojás, amely a mai Kína területéről származik.

A megkövült hadroszaurusztojás méretét tekintve kicsit kisebb, mint egy mai strucctojás, kinézetre pedig egy érdekes alakú kőre hasonlít.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum / Facebook

Az „Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából” című tárlat az Egyesült Államokból érkezett Szegedre. A kiállítás kurátora, szervezője „Dino” Don Lessem amerikai dinoszaurusz szakértő. A szakértő számos, dinoszauruszokkal kapcsolatos könyv szerzője, többek között a Jurassic Park és a Dinó című Disney-film szakértője, tanácsadója is volt. Lessemről egy dinoszaurusz-fajt is elneveztek: a Lessemsaurus körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élhetett.

Az ismeretterjesztő kiállítás a tervek szerint napokon belül fogadja a látogatókat. A végleges nyitási dátumot a Móra Ferenc Múzeum honlapján, valamint a múzeum Facebook oldalán fogják pontosítani.

Borítóképünk illusztráció.

Forrás: AFP / ARIFOTO UG / MICHAEL REICHEL / DPA-ZENTRALBILD / DPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!