antarktisz

2018.05.26. 10:11

Három tavat is felfedeztek a jég alatt

Műholdas és topográfiai adatok révén, a kontinens meglátogatása nélkül fedeztek fel három tavat az Antarktisz jege alatt cseh kutatók.

Kayaking amongst spectacular icebergs, mountains and glaciers, sunny Neko Harbour, Anvord Bay, Antarctic Peninsula, Antarctica, Polar Regions

Forrás: AFP/Eleanor Scriven/Robert Harding Premium

Fotó: robertharding

A szakértők radarok topográfiai adatai és műholdakról érkező információk segítségével fedezték fel a tavakat – közölte a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézete.

Hasonló sikert ért el az elmúlt évben az intézet kutatója, Jaroslav Klokocnik és csoportja, amikor

a déli-sarkvidék jege alatt két vulkánt fedeztek fel.

Ezúttal Klokocnik a Geológiai és a Földméréstani, Topográfiai és Kartográfiai Intézet munkatársaival, Jan Kostelecky és Vaclav Cilek kutatókkal dolgozott együtt.

Elemezték a műholdak által rögzített gravitációs anomáliákat és a földfelszín egyes pontjain a tömegsűrűségben vagy az anyagban tapasztalható különbségeket, amelyek a jégréteg miatt láthatatlanok.

A radarok topográfiai adatai megmutatják az újonnan felfedezett tavak felszíne feletti jégréteg vastagságát. A kutatás során kiderült, hogy

a három tó a jég alatt összeköttetésben van a Vosztok-tóval.

A cseh kutatók adhatnak nevet a tavaknak, akik saját családtagjaik után szeretnék elnevezni őket. Klokocnik tavaly felesége és lánya után a Dana és Zuzana nevet adta a két felfedezett vulkánnak.

A cseh szakértők módszere az olajtartalékok utáni kutatásban is alkalmazható. Korábban a szaúd-arábiai Gavar-olajmezőn ellenőrizték a módszer hatékonyságát.

Borítókép: AFP / Eleanor Scriven / Robert Harding Premium / robertharding

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!