szürreális élmény

2018.04.04. 12:23

Bárki beléphet a 2001: Űrodüsszeia ikonikus szobájába

A The Barmecide Feast elnevezésű installáció, amely az ötvenéves film előtt tiszteleg, április 8-tól május 28-ig tekinthető meg a Smithsonian űrmúzeumában.

Visitors queue to enter the Smithsonian's National Air and Space Museum after it re-opened following a power outage on April 7, 2015 in Washington, DC. A power outage swept the Washington area Tuesday, hitting the White House, the Capitol and the State Department and knocking out electricity for thousands around the US capital.Outages stretched from downtown Washington into neighboring Maryland, knocking power out for more than 2,500 people, according to area power companies. Most outages were brief, but computer systems were downtown offices and access to Metro trains were disrupted. Washington power provider Pepco said the outage was caused by a dip in voltage as a result of an issue with the transmission line.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: MANDEL NGAN

A The Barmecide Feast a film egyik helyszíne, egy steril, neoklasszicista berendezésű hotelszoba pontos mása. A különleges díszletet Simon Birch Hongkongban élő brit művész tervezte és építette meg Paul Kember KplusK Associates építészeti cégének közreműködésével. Kember két nagybátyja részt vett a film látványvilágának megrajzolásában, és az eredeti helyszín részletes kidolgozásában.

A múzeum látogatói kis csoportokban léphetnek be egy rövid időre a helyreállított szobába, hogy átéljék a filmbeli jelenet szürreális élményét – olvasható a múzeum honlapján.

A The Barmecide Feast a film egyik helyszíne, egy steril, neoklasszicista berendezésű hotelszoba pontos mása Forrás: AFP PHOTO | Fotós: Leo Mouren

A 2001: Űrodüsszeia premierjét 1968. április 2-án rendezték meg a múzeum közelében lévő washingtoni Uptown Theaterben. Kubrick filmje az év legnagyobb kasszasikere lett, Oscar-díjjal jutalmazták látványeffektusait, és 1991-ben bekerült a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregiszterébe.

A klasszikussá vált sci-fi regényt Clarke 1964. és 1968. között Kubrick felkérésére írta, ebből született a film, amelynek forgatókönyvén Clarke mellett a rendező is dolgozott. A könyv szintén 1968-ban jelent meg, pár hónappal a film bemutatása után.

A film zenéjét Richard Strauss, ifjabb Johann Strauss és Ligeti György műveiből válogatva Kubrick állította össze.

2015-ben Clarke számos kézirata, magnószalagja és személyes tárgya került adományként a múzeumhoz, ezek között volt a 2001: Űrodüsszeia egy korai vázlata is.

Borítókép: A Smithsonian űrmúzeum

Forrás: AFP/Mandel Ngan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!