öt év költözés

2018.03.09. 21:44

Eladományozták a világ egyik legnagyobb magánműgyűjteményét

Drezda városának adományozták a világ egyik legjelentősebb magánműgyűjteményét, a mintegy 1200 műalkotásból, köztük Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Nancy Spero, William Kentridge és Sigmar Polke műveiből álló, jelenleg Berlinben lévő és csak részletekben, időszaki kiállításokon látható Hoffmann-gyűjteményt.

09 March 2018, Germany, Dresden: Art patron Erika Hoffmann walks past a group of sculptures at the Albertium. The pieces are among the 1200 artworks collected by the Hoffmann family, who are handing over their private collection to the city of Dresden. Photo: Oliver Killig/dpa-Zentralbild/dpa

Forrás: AFP/DPA/Zentralbild

Fotó: Oliver Killig

Rolf Hoffmann ruhagyáros, a Van Laack márka tulajdonosa az 1960-as években kezdte a gyűjtést, de a kollekcióban 1910-től napjainkig találhatók főleg formabontók alkotások. Az üzletember 2001-es halála után özvegye, Erika Hoffmann gondozta tovább és bővítette a gyűjteményt, a kelet-európai művészekre helyezve a hangsúlyt.

A gyűjtemény festményekből, szobrokból, fotókból, rajzokból, installációkból, film- és videoművészeti alkotásokból áll. Több mű is található benne például Nancy Spero War (Háború) című sorozatából, amelyet a vietnami háború hatása alatt készített.

Az adományozást pénteken jelentette be Erika Hoffmann, a 79 éves mecénás és Marion Ackermann, a 14 Elba-parti közgyűjteményt magába foglaló Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) főigazgatója.

A nemzetközi jelentőségű műgyűjtemény fokozatosan, az elkövetkező öt év folyamán költözik a Spree mellől a drezdai múzeumokba.

Borítókép: A mecénás Erika Hoffmann háta mögött a műgyűjtemény darabjaival.

AFP PHOTO / dpa-Zentralbild / Oliver Killig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!