fuji

2018.02.19. 11:42

Tudta, miért ölelgetik a cseresznyefát?

Bár itthon még a tél az utolsó erejével küzd, már mindannyian a tavaszt várjuk. Nincs ez másképp Japánban sem, ahol a tavasz eljövetele és az újjáéledés legfőbb szimbólumaként ismert cseresznyevirágot, a sakurát legendás vallási kultusz övezi.

A sakura lélekderítő látványa évszázadok óta spirituális lelkesedéssel tölti fel a japán embereket. A hanamira, vagyis a virágnézés ünnepére minden évben már jó előre készülnek: meteorológusok jelzik a szezon kezdetét és tájékoztatnak arról, hogy éppen mikor és hol virágzik a sakura.

Rózsaszín és fehér sziromfelhőben pompázó Japán, piknik a fák alatt, séta a parkban, lelassult városok, újjászületés, elmúlás.

A sakura, vagyis a cseresznyevirág lélekderítő látványa évszázadok óta spirituális lelkesedéssel tölti fel a japán embereket. A virágnézés ünnepére minden évben már jó előre készülnek: meteorológusok jelzik a szezon kezdetét és tájékoztatnak arról, hogy éppen mikor és hol virágzik.

A Japánspecialista, a japán utazások szakértője, bárkinek segítséget nyújt utazása megszervezésében, hogy Japánba érve tényleg semmi más dolgunk ne legyen, mint átadni magunkat a virágokban való gyönyörködésnek.

A cseresznyevirágot Japánban legendás vallási kultusz övezi, a hanami, vagyis a „virágnézés” ünnepe pedig mára az egész világot meghódította. A sakura – maga a szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti – csodálata egy legendához köthető: a Fuji istennője, Konohana Sakuya Hime minden év tavaszán újjáélesztette az elhalt virágokat és cseresznyefavirágokkal díszítette a japánok legszentebb hegyét.

Így vált a sakura a tavasz eljövetele és az újjáéledés legfőbb szimbólumává, a virág szirmai az állandó megújulást, az újjászületést, tiszavirág élete, különleges szépsége és gyors halála miatt pedig a halandóságot, az élettel járó elmúlást jelképezik.

Nem csoda hát, hogy ilyenkor az egész szigetország mintha lelassulna, megállna „egy pillanatra”. A japánok és ma már a turisták tíz- és százezrei merülnek el a sakura idején a hanamiban: a természet csodájában gyönyörködve kivonulnak a parkokba, kertekbe, ahol a piknik során előkerülnek az ételek-italok a kosarakból és egyfajta spirituális, lelki feltöltődéssel ötvözve ünneplik az újjászületést.

A hanami lehet egy séta is a parkban, napjainkban azonban különösen népszerűek a nagy sakura fesztiválok, ahol színes programokkal várják a virágnézőket.

Spirituális szempontból a cseresznyefák az újjászületés energiáit adhatják át az embernek, ezért aki szeretne új dolgokba belevágni, vagy csak felfrissíteni az energiarendszerét, annak a piknik mellett érdemes fát is ölelgetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!