elvesztek a festmények

2017.12.30. 19:10

Lejár az egyik legnagyobb műkincsrablás nyomravezetői díja

Az év utolsó napján éjfélkor lejár a 10 millió dolláros nyomravezetői díj minden idők egyik legnagyobb műkincsrablási ügyében. 1990. március 18-án ismeretlen tettesek csaknem félmilliárd dollár értékben loptak el festményeket a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumból, az alkotásokat, köztük Rembrandt egyetlen ismert tengeri képét a mai napig nem találják, helyük azóta is üresen áll.

Guests, standing near an empty frame, view art displays at the Isabella Stewart Gardner Museum on December 27, 2017 in Boston, Massachusetts. It is the largest property crime in US history: the three-decade-old theft of Rembrandt and Vermeer masterpieces from a Boston museum by thieves disguised as police officers in the dead of night. But as the clock ticks toward midnight on New Year's Eve, one detective sits patiently by the telephone and computer screen: could the next call or email finally lead to their recovery and the payout of a $10 million reward? I'm very hopeful," says Anthony Amore, director of security at the Isabella Stewart Gardner Museum, who worked previously for Homeland Security and likens his current role to that of a private detective. / AFP PHOTO / Ryan McBride / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - TO GO WITH AFP STORY by Ryan McBride and Jennie Matthew "Calls 'snowball' in US countdown to $10 mn art reward" - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Ryan McBride

Az intézmény közvetlenül a bűncselekmény után egymillió dolláros jutalmat tűzött ki, amelyet 1997-ben ötmillióra, majd az idén tavasszal tízmillióra emelt. A múzeum szerint ez a legmagasabb nyomravezetői jutalom, amelyet magánintézmény valaha felajánlott.

Egyelőre úgy tűnik, hiába, ami nagy csalódás az intézmény mellett az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) is. Mindketten abban reménykedtek, hogy a kétszeresére emelt összeg majd segít új nyomokra találni. „Vissza akarjuk kapni a festményeinket” – mondta Kathy Sharpless, a múzeum szóvivője.

A rendőrnek öltözött két tettes 13 képet vitt magával, köztük Rembrandt Krisztus a viharban a Galileai-tengeren című alkotását, Vermeer A koncert című munkáját – egyikét a 17. századi holland festő kevesebb mint negyven ismert művének – vagy épp Manet és Degas egy-egy képét.

Az FBI 2013-ban közölte, hogy azonosítottak két gyanúsítottat. A bűncselekmény azonban addigra már elévült, és nem voltak a képek birtokában. Két évvel később tudatták, hogy a bostoni férfiak, akik kapcsolatban álltak a szervezett bűnözői csoportokkal, elhunytak. A hatóság szerint a képeket a maffián keresztül Connecticut államba, majd Philadelphiába juttatták, de ott kihűlt a nyom.

A múzeum többször hangsúlyozta, hogy nem az elkövetők kiléte izgatja, hanem az, hogy visszakapják a műveket.

Közben Arthur Brand holland műkincsnyomozó állítja, beszélt egykori rendőrökkel, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű terrorszervezet korábbi tagjaival és másokkal, és ez alapján meggyőződése, hogy egyre közelebb jut a rejtély megoldásához. „Ki fog derülni az igazság, ebben teljesen biztos vagyok. Az egyetlen kérdés, hogy a képek vajon léteznek-e még” – idézte az AP amerikai hírügynökség.

Borítókép: A bostoni múzeum vendégei mögött még mindig üresen állnak azok a helyek, ahonnan ellopták a képeket.

AFP PHOTO / Ryan McBride

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!