migráció

2017.12.04. 12:49

Baranyában nagy csapatokban vonulnak a szarvasok

Majsnál, a falu határától mintegy kétszáz méterre, egy dombtetőn kapta lencsevégre egy férfi, ahogy az úton átvágtat több száz szarvas. A felvételt fel is töltötte a közösségi portáljára.

A bama.hu érdeklődésére a felvétel készítője elmondta, hogy nagyjából egy perc húsz másodpercig tartott a vonulás, de ő csak 39 másodpercet tudott rögzíteni.

A portál mintegy két hete számolt be arról, hogy ugyanilyen nem mindennapi látványban volt része azoknak az autósoknak, akik a Baranya megyei Sátorhely és Udvar közötti szakaszon közlekedtek. Akkor szintén megszámlálhatatlanul sok szarvas vágtatott át az úton. Azt a felvételt már több mint egymillióan tekintették meg, sőt a legnagyobb cseh hírportál is átvette.

A szarvasvonulással kapcsolatban a Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága kifejtette, hogy a téli csoportképződés során általában 30-50 (vagy mint a videókon látszik, annál is több) egyedet számláló csoportok alakulnak ki. A szakemberek szerint két fő ok állhat a jelenség mögött.

  • Kiszorulnak az élőhelyekről
  • Egyre gyakoribb az agancsgyűjtés és a hajtás
  • Amennyiben a csökkenő élőhelyeik mellett még zavarják is a példányokat (akár legális vagy illegális favágással), akkor az erdő helyett a szántókra kényszerülnek. Ezeken a helyeken nagyobb csapatokba szerveződve kihasználhatják, hogy a sík vidéken messzire ellátva előbb vehetik észre a közelgő fenyegetést.

    A gímszarvas bikák a február-március időszakban hullajtják el agancsaikat. Ilyenkor gyűjtők árasztják el az erdőket és a mezőket. Durvább esetben az is előfordul, hogy kifeszített drótkötélnek hajtják kutyákkal a szarvasokat, így a menekülő vadról nagyobb eséllyel esik le a kilogrammonként 2000-4000 ft értékű agancs. Az életéért rohanó állat akár 50km/h sebességgel is tud szaladni, rémületében bárhová vakon követi társait.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!