Értékes maradék

2018.12.11. 12:00

1500 műtárgy maradt meg a tűzvész után a brazil Nemzeti Múzeumban

A felbecsülhetetlen értékű tárgyakat a porig égett intézmény romjai között találták meg.

Pieces of Brazilian and Peruvian art found among the rubble of Rio de Janeiro's National Museum after a fire caused the destruction of the building, are displayed during a press conference in Rio de Janeiro, Brazil, on December 10, 2018. - A large scale fire destroyed most of the exhibits and the structure of Rio's 200-year-old National Museum on September 3, 2018. (Photo by Mauro PIMENTEL / AFP)

Több mint 1500 műtárgy került elő a szeptemberben teljesen kiégett brazil Nemzeti Múzeum romjai közül – jelentették be hétfőn a múzeum kutatói.

Mint arról portálunk is beszámolt, a múzeumot szeptember 2-án porig rombolta a tűz, és a világ egyik legrégebben működő múzeumának 20 millió darabból álló hatalmas gyűjteménye szinte teljesen elpusztult a lángokban.

Az épen maradt vagy restaurálható műkincsek felkutatása hosszú időt vesz igénybe.

„A munkát nagyon óvatosan, türelmesen kell végezni” – mondta el Alexander Kellner, a múzeum igazgatója.

Az eddig megtalált darabok között szerepel több brazíliai indián nyíl, egy perui váza és egy prekolumbiánus temetési urna.

A Rio de Janeiro-i Nemzeti Múzeum romjai alatt talált műtárgyak. Forrás: AFP / Mauro PIMENTEL

A kutatók októberben a 11 500 évvel ezelőtt élt Luzia néven ismert női fosszilis koponya darabjait is megtalálták. Luzia volt az egyik legnépszerűbb látványosság a múzeumban.

A Brazíliában talált legrégebbi, újkőkorszaki emberi maradványokra 1970-ben bukkant egy francia-brazil expedíció Minas Gerais szövetségi állam területén. A felfedezés révén megváltozott a tudósok véleménye az amerikai kontinens benépesüléséről, a szénizotópos kormeghatározás ugyanis kimutatta, hogy az ember az addig véltnél sokkal korábban jelen volt már a kontinensen. A Manchesteri Egyetem kutatói elkészítették arcának digitális rekonstrukcióját és Luzia szobrát is, ez azonban megsemmisült a tűzben.

A német kormány eddig több mint 200 ezer dollárt (57 millió forintot) adományozott a kincsek megmentéséhez szükséges eszközökre,

de a munka előrehaladtával szükség szerint összesen 1,3 millió dollárral (370 millió forinttal) támogatja a a restaurálást és felújítást – közölte Klaus Zillikens riói német konzul.

A lángoló Nemzeti Múzeum Brazíliában, 2018. szeptember 2-án. Fotó: AFP / Francisco Proner Ramos / AGIF

A hatóságok továbbra is adósak a magyarázattal, hogy mi okozta a tüzet, de Brazíliában sokan vélik szimbolikusnak a történteket, az egymást követő kormányok hanyagsága és az intézmények ebből fakadó alulfinanszírozottsága miatt.

A múzeumi szakemberek szerint az épületből számos fontos biztonsági felszerelés hiányzott, és köztudott volt, hogy tűzveszélyes.

A katasztrófa óta jelentős nemzetközi támogatás érkezett a múzeum megmentésére, mások mellett az UNESCO szakemberei is a helyszínen jártak és felajánlották segítségüket a helyreállításban.

Borítókép: sajtótájékoztatón mutatják be a 2018. szeptember 2-án porig égett Rio de Janeiro-i Nemzeti Múzeum romjai alatt megtalált műkincseket 2018. december 10-én.

Forrás: AFP / Mauro PIMENTEL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!