Ritkaság

2021.07.31. 12:19

1,5 millió forintba kerül egy paplan a világ legdrágább pehelytollából

A hagyomány szerint egy évezrede kézzel gyűjtik és tisztítják a különleges természeti kincset.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több mint ezer éve kézzel gyűjtik be és tisztítják meg a világ legdrágább pehelytollát a nyugat-izlandi Breidafjördur-öböl egyik távoli szigetén. A különleges természeti kincs begyűjtésének gyakorlata nemzedékről nemzedékre hagyományozódik. Ennek megfelelően nyaranta mintegy 400 izlandi gazda fésüli át Bjarneyjar szikláit, a homokot és a magas füvet, hogy csupán néhány maroknyit begyűjtsön a pehelyrécék könnyű és rendkívül jól szigetelő pehelytollából.

A madarak májustól fészkelnek az Izland körüli, gyéren lakott szigeteken, ahol hínárral tudják etetni kicsinyeiket. Erla Fridriksdottir, az ország egyik fő pehelytollexportőrének, a King Eider cégnek a vezetője elmondta, hogy amikor még vannak tojások, akkor a pehelytollaknak csupán egy részét gyűjtik be, hogy ne zavarják az állatokat. Csak akkor takarítanak be mindent, miután a madár elhagyta a fészket.

Miért ennyire drága?

A rozsdabarna színű tojó a mellkasából csipegeti ki a pehelytollakat, hogy kibélelje velük a fészket. Ez a réteg úgymond szigetelésként működik a költési időszakban. Érdemes megjegyezni, hogy mindössze egy kilónyi pehelytoll előállításához nagyjából 60 fészekre van szükség. Egy tűzött ágytakaró pedig, amely a választott minőségtől függően nagyjából 800 gramm pehelytollat tartalmaz, 4350 euróba, vagyis 1,5 millió forint kerül.

Világszerte nagyjából négy tonna pehelyrécetollat gyűjtenek be évente, ennek háromnegyedét Izlandon, így ez a hely a világ elsőszámú pehelyrécetoll-termelője.

Ez az egyetlen pehelytoll, amelyet kézzel takarítanak be. A többi gyakran az élelmiszeripar mellékterméke – jegyezte meg Fridriksdottir.

Bjarneyjar szigetén a késő 9. század óta öröklődik nemzedékről nemzedékre a kiürült pehelyrécefészkek felkutatásának gyakorlata. 1847 óta a faj teljes védelmet élvez Izlandon, ami azt jelenti, hogy sem vadászni rájuk, sem a tojásaikat begyűjteni nem szabad. A madarakra azonban továbbra is fenyegetést jelentenek a ragadozók, mint például köztük a sirályok, a sasok és a rókák.

A begyűjtött pehelytollakat a szabad levegőn szárítják meg, nehogy bepenészedjenek. A sterilizálás és tisztítás első szakaszában nyolc órára beteszik a tollakat egy 120 fokos sütőbe, hogy elpusztítsanak minden rájuk tapadt organizmust is. Második lépésként gépekkel szabadítják meg a tollakat minden további kosztól. Ezt követően szakértői kezek tisztítják át még egyszer alaposan a tollakat. Ezt a lépést mostanáig nem sikerült semmilyen technológiával kiváltani, mivel a legtapasztaltabbak számára is 4-5 órába telik egy kilogrammnyi toll megtisztítása. Utolsó mozzanatként a pehelytollakat vízzel átmossák és fertőtlenítik, szintén kézzel, majd kinyomkodják őket és hagyják megszáradni.

Az International Down and Feather Bureau felmérése szerint a pehelyrécetoll-termelés csupán töredékét adja a globális pehelytolltermelésnek, amely éves szinten 175 ezer tonna.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!