18
Csak felnőtteknek A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot! Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves

Ismerd meg közelebbről a megyék fantázianeveit

Bács-Kiskun Betyároktól a Zalai Íjászokig, avagy honnan származnak a megyék fantázianevei.

A világ legnézettebb sportcsapatai büszkélkedhetnek egy könnyen megjegyezhető, jól hangzó fantázianévvel, amely elkülöníti őket a vetélytársaktól, valamint feleleveníti a történelmi hagyományokat. Jó példa erre az egyesült államokbeli major sportok mezőnye, ahol senki nem lepődik már meg azon, hogy nem egyszerűen Cleveland csap össze Bostonnal, hanem a Cavaliers (Lovagok) meccsel a Celticsszel (Keltákkal).

Az elnevezések megjelennek a csapatok logóin, mezein és arénáiban egyaránt. Hasonlóval találkozhattok a Megyék Csatája – Országos E-sport Versenyen, ahol az egyes megyék, valamint Budapest kapta meg a fantázianevét. Ezeket ismerheted meg közelebbről!

Bács-Kiskun Betyárok

Az alföldi betyárok népi hősökké váltak az elmúlt két évszázadban, a törvényen kívüli életstílusukat, a természetközeli felfogásukat több nagy magyar író beleszőtte munkásságába.

Baranyai Bástyák

A vármegyei múltra utal a hatalmas ezüstbástya, amelyen a hatalmas szőlőfürtöt cipelő alakok utalnak a Bibliai Kánaánra. A bőséget, termékenységet és gazdasági virágzást szimbolizálják a jellegzetes motívumok.

Békési Oroszlánok

Ezüstszablyát tart a kezében a hatalmas oroszlán, miközben vörös nyelvét kinyújtva tekint fel a Szent Koronára. A harcosságot emeli ki ez a motívum, a bal oldali zöld mezőben három ezüst sáv található, ezek a Fehér-, a Sebes- és a Fekete-Köröst szimbolizálják.

Borsodi Sólymok

A címer jobb felső mezejében található egy ezüstsólyom, fején a háromágú arany leveleskorona.

Csongrádi Turulok

A hatalmas, jobbra tekintő fekete turulmadár a Csanád nemzetséget szimbolizálja.

Fejér Megyei Királyok

A címeren Szent István felajánlja a Szent Koronát, a Jogart és a Kardot, azaz a koronázási jelképeket Szűz Máriának és Jézusnak.

Győri Ezüst Páncélosok

A bal oldali pajzsmezőben a hajdani Sopron vármegye leegyszerűsített címerképe helyezkedik el. Ez egy ezüstpáncélú lovagot ábrázol, aki vívópózt vett fel.

Hajdúsági Sárkányok

A farkát a nyakára háromszorosan rátekerő aranysárkány látható, ez a szimbólum a Hajdú megyét jelképezi. Érdekesség, hogy a címert Bocskai István negyed évezreddel a vármegye alapítása előtt már részletesen leírta.

Hevesi Gólyák

A fél lábon álló fehér gólya szájában kígyót, karmai között szőlővenyigét tart. A címer utal a terület termékenységére, a mocsaras vidékekre, a borkultúrára, de a gyógyvizek és a bányászat fontossága is kiolvasható belőle.

Jászsági Lovas Vitézek

Az alán eredetű jászok kiváltságolt etnikum lévén a királynak elsősorban katonai szolgálattal tartoztak, ezt jelképezi a vágtázó lovas vitéz, jobbjában az úgynevezett Lehel-kürttel, amelyet tucatnyi jász település felvésett a címerébe.

Komáromi Ezüst Vitézek

Az ezüstpáncélos vitéz ezüstkardjával fékezi meg a barna medvét. A két címerpajzs Komárom és Esztergom vármegyéket jelképezi.

Nógrádi Tollas Vitézek

A pajzson ezüstpáncélba öltözött vitéz áll, sisakja ezüst, önvédővel ellátott, forgójából zöld és vörös strucctollak csüngnek, tarajos sarkantyúi szintén ezüstösek.

Pesti Arany Oroszlánok

A pajzsmezőben aranyoroszlán ágaskodik, jobb mellső mancsával háromágú, nyitott, arany leveleskoronát, baljában kereszttel díszített arany országalmát tart. A címer többször változott, utoljára 1949-50-ben, amikor elcsatolták Pest megyétől Soltot és a Kiskunságot.

Somogyi Sasok

A sisakdísz sasmadarának előképe a morva őrgrófság címerállata (eredetiben vörössel és arannyal sakkozott), amely valószínűleg arra utal, hogy a megye követsége (vagy maga a címerért folyamodó temesi főispán) már morva területen csatlakozott a koronázására Prágából érkező királyhoz.

Szabolcsi Medvék

Bereg megyét jelképezi a baloldali pajzs, amelynek harmadik mezejében balra forduló és jobb mancsát emelő, aranymedve áll lebegve. Ez utal a beregi tölgyesekre, ahol számos medve élt a trianoni átrendeződés előtti időkben.

Tolnai Hercegek

Szent István jobbján az ifjú Szent Imre herceg áll, kezében ezüstliliomokkal. A vármegyét Szent István uralkodása idején alapították, ezért jelenik meg rajta az első magyar király és fia.

Vas Megyei Struccok

Az ezüstbástyán egy csőrében ezüstpatkót tartó strucc alakja bontakozik ki. Ez a szimbólum kifejezetten az Anjou-korra utal.

Veszprémi Várvédők

A címerkép a vármegye történetét idézi fel, melyben a püspöki székhelynek és erősségének kiemelt szerep jutott. A zöldellő tölgyág a Veszprém megyében meghatározó természeti tájat, a Bakony hegységet szimbolizálja.

Zalai Íjászok

Az ezüst pólya, a rajta lebegő fekete nyílvesszővel a megyének nevet adó Zala folyót, illetve annak nyugat-keleti folyásirányát jelképezi.

Budapesti Griffek

A Pestet és Budát jelképező, Dunát mintázó ezüstsávval osztott címert mindkét oldalról egy-egy arany griffmadár tartja.

Ne feledjétek, hogy folyamatosan tudtok regisztrálni a Megyék Csatája – Országos E-sport Verseny FIFA 21 tornájára. Nevezni a megyekcsataja.hu oldalon tudtok, ahol további részleteket tudhattok meg a versenyről!

Hozzászólások