Dunaújváros

2011.12.13. 05:44

Veszély a negyedikről - Hatalmas ablaktábla mozog, pontosan a járda fölött

Dunaújváros - Több mázsás ablak mozog pontosan a járókelők feje fölött Dunaújváros központjában. A viharos szél alaposan megtépázta ugyanis az egyik Vasmű úti műteremlakást.

Szigeti Sándor

Dunaújváros központjában, a Vasmű úton még a hatvanas évek elején alakítottak ki három műteremlakást, hogy neves művészeket ezzel is a városba csalogassanak.
Az idők folyamán a bérlők személye változott, a tanácsi, majd önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok állapota pedig igen leromlott. A negyedik emeleti, tetőtéri lakások gyakran beáznak,  rezsiköltségük a nagy légtér miatt az egekbe szökött. Arra viszont, ami a napokban történt, korábban nem volt példa:
- A viharos erejű szél elkezdte benyomni a lakásba a tizenöt négyzetméteres, fémvázas ablaktáblát. Pattogtak a falból a darabok, a tűzoltók segítségét kértem. Ők támasztották ki  a több mázsás monstrumot - mondja Egresi Zsuzsa.


- Ezeket a hatalmas üvegfelelületeket eredetileg azért alakították ki, hogy a műteremlakások elegendő természetes fényt kapjanak. Most viszont az én lakásomban lévő életveszélyessé vált. Belegondolni is rossz, mi történik, ha  a negyedik emeletről kidől  az alattunk lévő járdára. Nem akarok  börtönbe kerülni - hangsúlyozza a neves grafikusművésznő.
A lakás alatti járdaszakaszt ugyan elkerítették, de az arra járók nem veszik komolyan a szalagokat, eltépik, átlépik, mert  nem látják, hogy fentről leselkedik rájuk a veszély. Azt nem tudni, mikor válik még labilisabbá a szerkezet.
A műteremlakások az önkormányzat tulajdonában vannak, a művészek a bérleti díjat és a rezsit fizetik. Elvileg tehát a város feladata volna a nagyobb karbantartások elvégzése.
Lapunk úgy tudja, már ezen a héten megoldás születhet az ügyben, ugyanis Dunaújváros vagyonkezelő cége és a műteremlakások alatti magántulajdonban lévő lakásokat kezelő cég képviselői tegnap tárgyalóasztalhoz ültek.
Szakértők szerint az ablak-monstrum falba kapcsozásával akár százezer forintból is kivitelezhető a  biztonságos műszaki megoldás.
Dunaújvárosban, szintén a hatvanas években a három műteremlakáson kívül   három kis műtermet is kialakítottak, a Szórád úton. Ezek is siralmas állapotba kerültek.  Az itteni  beázások milliós művészeti anyagot veszélyeztetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!