tiltott zónák

2018.02.20. 12:03

Drónokat akadályoz a Vodafone

Kifejlesztettek egy modult, amely automatikusan át tudja venni a drón irányítását és vagy leszállítja azt egy előre kijelölt helyre, vagy „visszaküldi a feladónak”.

Szélessávú mobil adatátviteli technológián alapuló rendszer kifejlesztésén dolgozik a Vodafone a drónoknak tiltott területekről való távoltartására.

A Vodafone a nagysebességű LTE (long term evoultion) mobil adatátviteli szabványon alapuló helymeghatározó és vezérlő modult fejlesztett ki drónok számára.

A modul által egy központi adatbázisnak megadott helyzetkoordináták alapján a rendszer szükség esetén, például repülőterek légterének vagy más tiltott területek megközelítésekor automatikusan át tudja venni a drón irányítását és vagy leszállítja azt egy előre kijelölt helyre, vagy „visszaküldi a feladónak”.

A repülőterek környékén rohamosan növekszik a drónok által okozott repülésbiztonságot kockáztató incidensek száma. A kereskedelmi forgalomban kapható drónoknak pedig a nagy része pedig már olyannyira kisméretű, hogy radarral már nem is lehet észlelni őket. Az LTE mobil adatátviteli szabványon alapuló rendszer viszont valós időben tájékoztatja a központi nyilvántartást a drónok pozíciójáról.

A Vodafone az európai repülésbiztonsági hatósággal (EASA) együttműködésben dolgozik a drónok felügyeletét ellátó mobil adatátviteli rendszer kifejlesztésén és az ennek során szerzett tapasztalatokkal támogatja az üzemeltetésükre vonatkozóan készülőben lévő európai szabályozás kidolgozását.

A németországi és spanyolországi légtérben az idén folytatott kísérletek és tesztelések után a rendszer 2019-ben állhat üzembe.

Címkék#Vodafone

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!