Dinnyés

2017.03.02. 17:17

Várakba sűrített álmok

Dinnyés – A megyeszékhely történelmének egy szelete is helyet kapott a várparkban, melynek házigazdája újabb álmokat sző a területen...

S. Töttő Rita

Igen bátor lépésre szánta el magát néhány évvel ezelőtt a Budapesten parképítéssel foglalkozó Alekszi Zoltán: mindent feladva várpark építésbe kezdett Dinnyésen. Két és fél évvel ezelőtt pedig meg is valósult az álma, felavatták a Dinnyési Várparkot, akkor tizennyolc vármakett otthonát. Az ötletgazda azonban azóta sem pihent, nem rég újabb meglepetést készített. Ezúttal a székesfehérvári királyi vár makettjét építette meg, a négykarélyos templompalotával együtt, amely a Bazilika előtt állott egykoron, Géza fejedelem idején. Még nincs teljesen kész a makett, nem is szívesen mutatta meg megálmodója, ám a nagyközönség előtti bemutató sem várat már sokáig magára: március 14-től nézhetik meg a látogatók. S hogy miért pont ezt építette fel a makettkészítő?

Fotó: Molnár Artúr

– A várak Szent Grálja volt – szögezi le, ahogy azt is: komoly dolog volt a megépítése. Székesfehérvár pedig megérdemli, hogy rendesen emlékezzünk meg erről a várról.

Zoltán jelenleg az álmait éli, ezt kijelenthetjük. Gyermekkorából eredeztethető a várak és a történelem iránti szeretete, azon belül is az Egri csillagokból, melynek emlékei elkísérték felnőttkoráig. Ám mivel nagy várat nem tudott építeni, ezért felnőtt fejjel átgondolva kezdte el építeni a kicsiket.

– Elfeledett, romos, holt várakat álmodtam újra, mégpedig régészeti alaprajzok és dokumentumok alapján – tette hozzá, utalva ezzel arra, hogy e régi romrekonstrukciókat soha senki nem tudná 100 százalékos pontossággal újraépíteni, hiszen nincsenek róluk tökéletesen fennmaradt rajzok. Ezért hangsúlyozza Zoltán, hogy az épületek jellegének visszaadására törekedett. A várparkban egyébként nem a fehérvári királyi vár az utolsó nagy álom: ha lehet, még nagyobb lesz a jövőben park, hiszen tervei szerint Árpád-kori falurészletet épít fel. Ha minden lehetőség adott lesz hozzá – teszi hozzá Zoltán óvatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!