Dicsért és átkozott pénz

2019.08.29. 14:36

Váratlan fordulat: állami kriptovalutát bocsát ki Kína központi bankja

Annyiban talán nem lesz meglepő a kínaiaknak, hogy kriptovaluta kerül forgalomba, mert például a bitcoin – míg a bitcoinbányákat be nem tiltották – rendkívül népszerű volt.

Leegyszerűsítve a kérdést, a kriptopénzek legnagyobb előnyét a blockchain technológia használatából adódó, mindenféle központi szabályozástól való függetlenség jelenti. A velük kapcsolatos – gyakran bizony indokoltnak tűnő – félelmeket pedig nagyjából ugyanez táplálja: a decentralizált pénz szinte szabályozhatatlan, értéke fel és le pillanatok alatt elszabadulhat.

Az Alibaba, a Tencent és öt másik óriás

Most viszont a kiszivárogtatások szerint Kína központi bankja, tehát mondhatni, a kínai kormány bocsátja ki az államilag támogatott kriptovalutát tekintélyes forrás, a Forbes értesülése szerint.

Olyan méretű cégekkel, intézményekkel startol az állami kriptovaluta, mint az Alibaba, a Tencent, a Union Pay, valamint a Kínai Bankszövetség, s a sor még bővülni fog.

Novemberben itt lehet az új pénz

Információk szerint a digitális valuta hamarosan, november 11-én indulhat. Nem véletlenül ekkor: ez a kínai Fekete Péntek, az ország legforgalmasabb bevásárlónapja, a Singles Day.

Ez eredetileg az egyedülálló fiatalok bulinapja volt: kínai költekezős Fekete Pénteket még 2009-ben az Alibaba dúsgazdag tulajdonosa, Jack Ma csinált belőle.

Gondoljuk csak el, mekkora forgalom támadhat(na) abból, ha a kriptovalutáktól nem idegenkedő 1,4 milliárd főnyi kínai piacnak hirtelen egy egészen új, pezsgő piac tárul elő a mobiltárcájából.

Egy, a Forbesnak nyilatkozó névtelen illetékes arról beszélt, hogy a kriptovaluta mögött meghúzódó technológia már tavaly óta készen áll. Szerinte a központi bank azt reméli, hogy idővel az új pénz elérhető lesz az Egyesült Államokban és más országokban is.

Mintha mostanában már hallottunk volna ilyesmit

Eszünkbe juthat, hogy nem is olyan régen vetődött fel egy hasonló ötlet, hogy a kriptovaluta előnyeit a megbízható intézmények bevonásával használják fel: igen, a megoldás nagyon emlékeztet a Facebook által belengetett Libra kriptovalutára.

Ez utóbbit olyan méretű cégek bevonásával akarják piacra dobni, mint a Mastercard, az Uber, a Vodafone.

A Libra virtuális devizával kapcsolatban azonban a G7, a világ hét legnagyobb fejlett országának pénzügyminiszterei adtak hangot aggodalmuknak. Az EU, valamint a legnagyobb nemzeti bankok vezetői szintén tartanak attól, hogy a Libra puszta mérete és árfolyamának számos nemzeti devizához való kötöttsége miatt kiszámíthatatlan hatással lehet a globális pénzügyi rendszer működésére és stabilitására.

Ha a Forbes csakugyan jól tájékozódott, Kína lesz a világ első állama, amelyben a központi bank megteszi ezt a lépést. Várakozásaik szerint a kínai kriptopénz stabilabbnak – s egyáltalán – létezőnek tűnik, ellentétben a megtépázott hitelességű Facebook valutájával.

Borítókép és illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!