Tippek-trükkök

2020.07.13. 06:00

Ugyan léteznek jó ingyenes vírusirtók, de azért óvatosan

A professzionális vírusirtók ára meglehetősen borsos, és ezt sokan nem tudják vagy nem akarják kifizetni.

Forrás: Shutterstock

Kérdés, hogy milyen ingyenes vírusvédelmi szoftvert válasszunk – ha egyáltalán.

A 3 legfontosabb szabály

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha sem szabad semmilyen kéretlen levélben található állományt megnyitni. Emellett tilos mindenféle kétes forrásból származó alkalmazást telepíteni a számítógépekre. A böngészők ma már jeleznek, ha gyanús oldalra szeretne menni a látogató, ilyenkor jobb megfogadni a figyelmeztetést, és nem belépni a veszélyes zónába.

A Windows védelme

Már csak azért önmagában megéri legális Windows operációs rendszert használni, mert az tartalmaz rendszeres időközönként frissülő, beépített védelmi rendszert. Ez a Windows Defender, amely alapszintű szolgáltatást nyújt. A vírusokat jó hatásfokkal észleli és távolítja el, viszont tény, hogy például a zsaroló kártevők, és az adatainkra pályázó támadások ellen nem nyújt kielégítő védelmet.

De a semminél a Windows Defender is sokkal jobb.

Amennyiben valaki kalóz Windowst használ, az nem frissül, így a védelmi rendszere is elavultnak számít.

És az ingyenebéd?

Van jó pár olyan víruskereső és vírusírtó alkalmazásokra szakosodott cég, amely kínál ingyen verziókat. Ezekből hiányzik általában valamilyen funkció, de így is képesek bizonyos ellenállást kifejteni a támadó kártevők, illetve a mögöttük álló kiberbűnözők ellen.

Jó tudni, hogy sok esetben csak ingyenesen kipróbálható próbaverziót tesznek elérhetővé, ami azt jelenti, hogy 30 vagy 60 nap után már fizetni kell a szolgáltatásért – figyelmeztet az Origo.

Érdemes erre figyelni, mert előfordulhat, hogy a letöltéshez szükséges regisztráció során kártyaszámot kell megadni, és ha valaki nem deaktiválja időben a szolgáltatást, akkor bizony könyörtelenül levonják a számlájáról a havidíjat.

Akad olyan ingyenes antivírusnak hazudott program is, amely maga a vírus.

Épp emiatt létfontosságú, hogy a szoftveres védelmet nagy nevektől, jól bejáratott piaci résztvevőktől szerezzük be. Ajánlottak Norton, Kaspersky, McAfee, Avast, Panda, Eset, TotalAV, Malwarebytes, Avira, Sophos szoftverei.

Melyik a jó?

Mint említettük, az ingyenes vírusvédelmi szoftverek mindegyikének van valami gyenge pontja, amit adott esetben be lehet tömni azzal, hogy ha valaki beruház a fizetős verzióra. Tehát amikor valaki ezek között nézelődik, akkor azt kell eldöntenie, hogy mi az ami számára fontos, és mi az amit el tud engedni. Röviden jöjjenek ezek a szempontok:

Tűzfal: Ennek hatékonyságától függ, hogy egy program mennyire képes felismerni és blokkolni az esetleges külső támadásokat. Ennek nagy előnye, hogy a vírusok nem jutnak el a gépre, és nem kell azokat később leírtani. A Panda Free Antivirus vagy az Avira Free Antivirus ebben például nagyon jó.

Szülői felügyelet: Vannak olyan szoftverek, amelyek igen részletes beállításokat tesznek elérhetővé azzal kapcsolatban, hogy milyen weboldalakat látogathatnak meg a felhasználók. Így tehát mód nyílik a szülői felügyelet kiterjesztésére a világhálón is. A Sophos Home nevű alkalmazás e téren az egyik legjobb.

VPN – ha sokat használunk nyílt wifit: A nyílt wifi hálózat (ami például egy étteremben, szórakozóhelyen vagy könyvtárban van publikus helyen) a rossz indulatú kiberbűnözők egyik kedvenc vadászterülete. Innen a megszokottnál egyszerűbben tudnak bejutni egy-egy gépre, de ez is kivédhető. Ehhez egy virtuális magánhálózatot, úgynevezett VPN-t kell használni, amely egyfajta előzetes védelmi vonalat jelent, és elrejti a számítógépet a támadók elől.

Egyes antivírus szoftverek ingyenes verziójukban is felkínálják ezt a szolgáltatást, bár az az igazság, hogy ha rendesen működő VPN-t szeretenénk, akkor vagy egy erre kitalált szoftvert kell beszereznünk, vagy el kell fogadnunk, hogy az integrált szolgáltatásért előbb-utóbb fizetnünk kell majd. Így van ez például a Kaspersky ingyenes próbaverziójával, ami jól működő VPN klienst is tartalmaz, de sajnos csak egy próbaidő erejéig, utána muszáj lesz fizetnünk érte.

+1 Erőforrás igény: A háttérben futó vírusvédelmi eszközök használják a gép erőforrásait. Ez viszont egy gyengébb laptop vagy asztali masina esetében problémát jelenthet. Kivéve akkor, ha maga a program egy távoli szerveren található, és onnan figyeli a gépünket.

Utóbbi megoldás előnye, hogy szinte semmilyen erőforrást nem von el a felhasználótól. Hátránya viszont, hogy a használatához értelemszerűen aktív netkapcsolat szükséges. Az ilyen antivírus szoftverek egyik ismert képviselője az Avira Browser Safety.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!